2 mins read

Despre discriminare: ce este si ce se poate face impotriva acestui fenomen

Ce este discriminarea? Este un proces prin care, in baza unor considerente subiective/neintemeiate, unor oameni li se refuza anumite drepturi sau beneficii. Cele mai frecvente cauze ale discriminarii sunt apartenenta la o alta rasa, conflictele familiale, apartenenta la un cult religios, altul decat cel promovat in cadrul respectivei institutii, apartenenta la partide politice cu o viziune diferita de cea a factorului de decizie.

Desi cele mai multe state au o politica clara impotriva discriminarii, acest fenomen este destul de des intalnit, de cele mai multe ori fiind facut tacit, mai ales ca ocolirea legala a acuzatiilor de discriminare (indiferent de tip) poate fi facuta relativ usor. Sunt foarte putine cazuri pedepsite de discriminare in Romania, cele mai multe sanctiuni fiind fie sub forma de avertisment, fiie fiind solutionate ca nefondate.

In Romania, fenomenul acesta este combatut de legea 324, adoptata in 14 iulie 2006, care arata exact care sunt cazurile in care se poate vorbi de discriminare. Legea are drept scop inlaturarea abuzurilor indreptate impotriva oamenilor si lupta pentru o societate egala, in care oamenii au aceleasi drepturi si libertati si sanse de angajare/inscriere in invatamantul superior (din punct de vedere politic, economic si social), indiferent de sex, religie, handicap, convingeri religioase sau politice.

Recent, Viviane Reding, Comisarul European pentru Justitie, a reusit sa obtina o hotarare din partea Parlamentului European, prin care se hotaraste ca pana in anul 2020, 40% dintre functiile de conducere ale institutiilor europene sa fie detinute de catre femei. Aceasta hotarare, desi aspru combatuta de catre politicieni, vizeaza marirea sanselor de accedere a femeilor in functii de conducere. Momentan, numarul barbatilor aflati la carma diferitor institutii europene e cu mult superior fata de cel al femeilor, astfel ca prin proiectul impus de Viviane Redding se doreste echilibrarea situatiei, precum si combaterea discriminarii pe baza de apartenenta sexuala.

Lasă un răspuns