Cum sa ingrijesti corect gazonul
3 mins read

Cum sa ingrijesti corect gazonul

Cei care au vila sau locuiesc la curte si au gazon, stiu ce inseamna intretinerea acestuia. Primul cosit al gazonului dupa sezonul rece trebuie facut dupa ce iarba tanara a ajuns la inaltimea de aproximativ 12-15 cm. Pentru inceput, se taie 4 cm din iarba iar cutitul aparatului de cosit se monteaza la 8 cm. La urmatoarea cosire, iarba trebuie cosita pana la inaltimea de 6 cm.

Acest lucru se face in functie de tipul de gazon, rata de crestere si conditiile meteorologice. Iarba gazonului se coseste de obicei la fiecare 5-14 zile. Daca nivelul ierbii a ajuns la o inaltime de 8 cm de la nivelul de inceput, atunci ea trebuie cosita si mai devreme.

Ideea e ca nu trebuie sa lasati iarba sa creasca prea mult, deoarece indepartarea unei cantitati mari de masa verde poate duce la epuizarea plantelor, la cresterea lenta si chiar la ofilirea lor. Specialistii in gradinarit sustin ca este permisa taierea pana la o treime din inaltimea suprafetei sanatoase a ierbii tinere.

Daca din anumit motiv ati ratat taierea planificata, va trebui sa lasati o inaltime mai mare decat de obicei si dupa cateva zile sa repetati taierea la nivelul normei.

Dupa tunsoarea planificata a ierbii se recomanda udarea gazonului si alimentarea acestuia cu anumite ingrasaminte (nutrienti). Udarea si alimentarea va oferi plantelor nutrienti si umiditate si va spori decorativitatea gazonului. Iarba va creste uniform si va capata culoarea verdelui natural.

Un moment important este ca pentru ingrijirea si intretinerea gazonului in starea in care ni-l dorim trebuie sa alegeti instrumentul de cosire potrivit: motocoasa, motocositoare sau masina de tuns iarba. Multi nu se pricep in alegerea masinariilor de cosit, insa tot ce stiu e ca vor sa le fie usor de lucrat cu aceste aparate, fara mulet batai de cap.

Atunci cand alegeti o motocoasa, trebuie sa atrageti atentia la urmatorii parametri:

  • Posibilitatea de a schimba cutitele de taiere cu cutite din plastic sau metal.
  • Puterea. Pentru tunsori mici este suficienta puterea de 1 Kilowat. Pentru tunosri mai mari este nevoie de un aparat cu o putere de cativa kilowati.
  • Motorul motocoasei. Cele cu motorul in doi timpi au o putere mai slaba, in timp ce motocoasele cu motorul in patru timpi sunt mai puternice.
  • Greutatea si disponibilitatea unui set de centuri, inclusiv a celei pentru atasarea la corp.

In cele din urma iarasi multi se intreaba ce sa aleaga: motocoasa sau trimmer?

In unele cazuri, trimmerul este mai convenabil decat motocoasa. Este usor in greutate, potrivit si pentru o femeie. Insa cu trimmerul poti cosi doar iarba foarte scurta. Elementul de cosit este cutitul ori tija.

Motocoasele sunt foarte utile din simplu motiv ca acestea pot cosi iarba de diferite dimensiuni. Acestea insa au si unele neajunsuri: dupa cosire iarba nu este toata la acelasi nivel si apoi, dupa cosire, iarba trebuie stransa manual.

Cu toate acestea, gazonul are nevoie de ingrijire frecventa. De aceea, sa aveti vreme frumoasa si insorita, dar si cu ploi atunci cand e nevoie, pentru un gazon impecabil de un verde smarald.

Lasă un răspuns