Fashion

Istoria corsetelor

Distribuie mai departe

Pana de curand, corsetele erau privite ca niste obiecte oarecum rusinoase, menite sa ascunda grasimea in exces. Astazi in schimb, perceptia asupra lor s-a schimbat, mai ales ca exista si corsete sexy, numai bune pentru serile fierbinti, precum si corsete medicinale, menite sa echilibreze tensiunea in trunchi si sa ajute la recuperarea de dupa interventiile chirurgicale.

Aruncand o privire peste evolutia corsetelor de-a lungul vremii, se poate constata de unde provine perceptia rusinoasa asupra acestor obiecte de imbracaminte. Ele au aparut in jurul anilor 1500 si au fost purtate initial doar de catre femeile din familiile bogate cu scopul de a se afisa in public cu o talie cat mai mica cu putinta. Fiind insa forme primare, putin asemanatoare cu modelele confortabile din ziua de astazi, acestea erau deloc confortabile, ba chiar mai mult, provocau lesinuri deseori. Practic, in goana dupa talia de viespe, femeile isi strangeau foarte strans corsetele pe trup, ingradind astfel mobilitatea coastelor, implicit capacitatea plamanilor de a realiza schimbul de gaze la nivel optim. Astfel, creierul nu mai primea oxigen suficient, iar cum celulele neuronale sunt cele mai sensibile la hipoxie, pierderile de cunostiinta erau ceva la ordinea zilei.

Astazi, industria modei a evoluat foarte mult, comparatia cu imbracamintea din jurul anului 1500 fiind aproape ridicola. Corsetele sunt considerate a fi obiecte obligatorii din imbracamintea femeilor de pretutindeni, atat in versiuni intime (iar prin intime ma refer la corsete sexy), cat si in versiuni stradale sau de scena. De altfel, daca va uitati la artiste precum Lady Gaga sau Beyonce, veti vedea ca in multe dintre aparitiile lor (exceptand imbracmintea in costum de carne a lui Lady Gaga) poarta corsete de piele, care le vin ca turnate utilizatoarelor.

Ca o concluzie, aceste obiecte de imbracaminte nu mai sunt nicidecum motiv de rusine, ba chiar din contra: arata si bine, iar in anumite situatii, pot face noptile mai fierbinti.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *