Pentru copii

Cum sa il ajuti sa isi dezvolte imaginatie: sfaturi pentru parinti

Distribuie mai departe

copil imaginatie

Orice parinte trebuie sa isi ajute copilul sa isi dezvolte imaginatia. Adica, trebuie sa ii puna la dispozitie instrumentele necesare pentru aceasta, sa creeze un mediu placut de invatare si sa nu ii impuna prea multe limite in actul de creatie.

Acum parintii dispun de multe mijloace prin care pot sa le cultive copiilor imaginatia. Voi enumera doar cateva:

carti cu povesti; citite in fiecare seara copilului, timp de doar cateva minute, vor trezi curiozitatea micutului pentru lectura;

  • ateliere de mestesuguri – astazi sunt multe jucarii gen: roata olarului, goblen pentru copii, seturi de creatie de bratari etc. care ii captiveaza pe copii.

  • desene si carti de povesti interactive – acestea practic cer interactiunea copiilor, adresandu-le diverse intrebari. Acestea au un caracter mai educativ, dar ajuta si la dezvoltarea imaginatiei.

  • jocuri de constructie de tipul LEGO – prin care copiii pot sa creeze modelul dat, dar sunt liberi sa experimenteze si alte structuri.

Si nu in ultimul rand cartile de colorat despre care voi vorbi mai in detaliu. Initial copilul va mazgali foaia data, dar cu timpul va incerca sa respecte conturul dat. Si mult mai important, dupa o vreme, va incerca sa redea el singur contururile – adica sa deseneze. Atunci intervine imaginatia.

Carti de colorat deosebite, pe care copilul poate sa isi realizeze primele “opere de arta”, gasiti in libraria online PravaliaCuCarti.ro – click aici pentru categoria de carti de colorat.

Asadar, nu va asteptati ca de la inceput micutul sa respecte conturul dat si sa realizeze niste desene reusite – lasati-l sa experimenteze prinderea creionului, sa isi gaseasca culorile preferate si sprijiniti-l cu sfaturi practice pentru imbunatatirea tehnicii. Laudati-i mereu reusitele si afisati cele mai bune lucrari in locuri unde toata lumea sa le poata vedea.

Cu timpul va vrea mai mult, va intra intr-o competitie cu sine insusi, va experimenta colorarea cu mai multe culori si mai multe tipuri de creioane (poate chiar carioci sau acuarele) si va lucra cu imaginatia. Acesta e doar inceputul – dupa aceea, mintea lui nu va crea doar imagini, pe hartie, ci si idei…sper ca, marete.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *