2 mins read

Despre atlase: ce sunt ele si la ce ajuta

Atlasele geografice sunt, de regula, instrumente scolare de invatare a geografiei. In functie de destinatie, ele contin harta unei tari, a unui continent sau chiar a intregii lumi. Totusi, cele mai multe atlase sunt o combinatie de harti, motiv pentru care sunt utilizate pentru a usura munca si efortul de invatare; totusi, ele nu sunt foarte eficiente atunci cand vine vorba de orientare pe harta decat intr-o masura foarte foarte mica.

De ce un astfel de manual poarta denumirea de atlas?
Atlas este numele unui zeu din mitologia greaca. Conform legendei, el a fost fiul titanului Laepetus si a nimfei Clymene si fratele lui Prometeu. Din cauza ca titanii au pierdut batalia impotriva lui Zeus, Atlas a fost pedepsit sa poarte in spate pe vecie povara intregului cer si a pamantului.
Treptat, cartile de geografie au inceput sa fie simbolizate printr-o reprezentare a lui Atlas, iar dupa un timp, i-au preluat pana si numele.
Cine a creat primele atlase?
Raspunsul la aceasta intrebare e simplu: Ptolemeu, in anul 100 inainte de Hristos. Sursele vremii spun ca din munca lui Ptoleumeu a rezultat o harta detaliata a Europei, precum si mai multe harti de navigatie. Surprinzator, copii ale acelor documente au fost folosite pana in 1500, atunci cand cartograful olandez Abraham Ortelius a creat niste harti mult mai precise.
Cum trebuie citite aceste harti?
In principiu, hartile tarilor si ale lumii trebuie luate ca atare. Ele sunt facute la scala (in sensul ca o distanta stas de pe harta corespunde unei distante precizate) si de regula, prezinta elemente de relief colorate corespunzator si gradual: albastru inchis corespunde oceanelor, verde corespunde campiilor, in timp ce maro si negru corespund zonelor deluroase inalte si muntilor. Afla mai multe detalii chiar aici !

Lasă un răspuns