Accesorii

Ochelarii polarizati, solutia ideala pentru protejarea ochilor

Distribuie mai departe

In urma cercetarilor din ultimii ani s-a demonstrat ca este foarte importanta folosirea ochelarilor de soare pentru mentinerea unei vederi bune. Studiile au demonstrat ca radiatiile UVA si UVB distrug pielea si parti ale globului ocular, ducand la deteriorarea ireversibila a vederii.

In lumina solara exista trei tipuri de radiatie ultravioleta si anume:

  • UVA sunt radiatiile ultraviolete cu cea mai mare lungime de unda, putand intra in profunzime in piele, cauzand imbatranirea si ridarea acesteia, dar si aparitia cancerului de piele.
  • UVB sunt radiatiile ultraviolete cu lungime de unda medie, care genereaza arsura pielii in cazul expunerii timp indelungat la soare, dar pot cauza si cancer de piele.
  • UVC sunt radiatiile cu lungime de unda mica si nu sunt considerate nocive pentru corp.

Pielea poate fi protejata folosindu-se creme cu protectie solara sau prin acoperirea acesteia cu haine, dar protejarea ochilor se poate face numai folosindu-se ochelari de soare precum ochelari polarizati sau alte tipuri ce au straturi de protectie. Culoarea ochelarilor ajuta la absortia luminii dar nu protejeaza ochii intotdeauna, daca nu au factorul de protectie UV de 99-100%. Culoarea acestora trebuie aleasa cu grija deoarece unele culori ajuta vederea, dar distorsioneaza culorile, in schimb ce altele ofera un contrast bun intre obiecte. Indiferent de culoarea preferata, utilizarea ochelarilor de soare este necesara pentru protejarea ochilor.

Lumina este reflectata de obiecte, iar radiatia acesteia este la fel de nociva ca si cea directa, chiar daca, in functie de suprafetele din care este reflectata, se poate reduce putin ca intensitate. Aceasta a fost cauza pentru care au fost creati ochelarii polarizati, la ora actuala existand numeroase firme ce produc acest tip de ochelari. In primul rand este bine de stiut ca lentilele polarizate reduc stralucirea luminii reflectate din apa, sosele ude, zapada sau din diverse obiecte aflate in campul visual. Lentilele obisnuite permit razelor luminii reflectate din diverse obiecte sa treaca prin acestea exact in acelasi unghi sub care au fost reflectate devenind suparatoare ochiului si ingreunand anumite activitati cum ar fi sofatul.

In schimb, lentilele polarizate sunt laminate pe una din fete cu dungi verticale, care permit numai radiatiei verticale sa treaca, eliminand orice radiatie orizontala. In acest fel, ochii utilizatorului sunt protejati de reflexiile radiatiilor din diverse obiecte.

Alegerea unei perechi de ochelari polarizati din magazine de genul acestuia fiind lasata la latitudinea fiecaruia, este recomandat a se tine cont de proprietatile acestora de protejare a ochilor. Magazinele pun la dispozitia clientilor date exacte despre produsele vandute, de aceea un factor UV400 este ideal, acesta absorbind 99-100% radiatiile nocive.

Distribuie mai departe

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *