Ce este moneda digitala Bitcoin
Bitcoin pentru incepatori: Bitcoin este, pe scurt, o moneda electronica ce nu este controlata de nici un stat sau banca si care este produsa de oameni cu ajutorul unor computere super performante ce realizeaza calcule matematice foarte complexe.
In realitate insa Bitcoin este cu mult mai mult de atat, dovada fiind si faptul ca a ajuns sa fie utilizata de tot mai multi oameni si de tot mai multe companii si firme din intreaga lume.
Bitcoin este prima moneda digitala criptata lansata in lume. Un personaj ce s-a prezentat tuturor sub pseudonimul Satoshi Nakamoto a lansat ideea in anul 2008, explicand principiul ce guverneaza si genereaza aceste monede electronice.
Desi nimeni nu ii cunoaste adevarata identitate, Satoshi a oferit tuturor o alternativa la valutele clasice, al caror control era si este detinut de catre statele emitente, acestea putand influenta destul de usor valoarea si puterea banilor. Succesul cryptomonedei a venit si datorita celorlalte avantaje aduse de catre aceasta, precum usurinta utilizarii sau lipsa unor taxe si comisioane.
Sistemul ce genereaza monedele este de tip Peer-to-peer, de la egal la egal, fiind total independent si fara a putea fi controlat, influentat sau deturnat in vreun fel. Procesul prin care apar noi bitcoini se numeste minerit si are la baza calcule matematice extrem de complexe pe care le efectueaza computere foarte puternice cu ajutorul unui soft special. Mineritul presupune confirmarea prin crearea de blocuri de tranzactii si introducerea lor in lantul de blocuri al retelei, lant ce face practic imposibila inversarea unei tranzactii o data ce aceasta a fost procesata (confirmata). Bitcoin reprezinta asadar singura metoda de plata disponibila in prezent care este ireversibila, fiind asadar cea mai sigura si mai ferita de orice fel de riscuri de frauda.
Acest lant de blocuri asigura totodata si transparenta sistemului, orice tranzactie si orice bitcoin putand fi urmarit in timp. Cu toate acestea, nici o tranzactie sau moneda nu poate fi legata de un utilizator anume daca acesta nu isi divulga de buna voie datele personale. Bitcoinii sunt monede digitale ce sunt pastrate in portofele electronice care isi pot pastra anonimatul atat timp cand doreste utilizatorul.
De altfel, fara acest bitcoin portofel (wallet) nimeni nu poate primi moneda digitala. Indiferent de metoda de obtinere a bitcoinilor, ei presupun existenta unui portofel conectat la internet care sa accepte insiruirea de cifre si litere. Bitcoinii pot fi obtinuti fie prin achizitie directa (cel mai frecvent de la un bitcoin exchange, o casa de schimb valutar online specializata in acest tip de moneda), fie ca plata pentru diverse bunuri sau servicii oferite spre vanzare.
Tot cu ajutorul portofelelor bitcoin aceste monede sunt cheltuite. Ele pot fi folosite ca metoda de plata atat in magazine online cat si in locatii fizice, acolo unde exista implementat acest sistem. Plata se face prin simpla citire cu ajutorul camerei de la dispozitivul mobil a unui QR Code (un fel de cod de bare), ce contine suma de plata convertita in unitati bitcoin, astfel ca este mult mai simplu pentru persoana in cauza sa faca transferul.