Scena afghana in fata exilului
Toti pe scena vorbeste despre problema artistilor care nu mai pot juca, amenintati la Kabul si in provinciile din Afghanistan, din cauza reintoarcerii talibanilor care au reusit sa puna stapanire pe teritoriu inca din luna august.
Artistii sunt alungati de la ei din tara sau se afla in imposibilitatea de a mai urca pe scena din cauza amenintarilor, se tem pentru viata lor. O avem drept exemplu pe Kubra Khademi, o actrita exilata in Franta. Nascuta in 1989, a studiat la Universitatea din Kabul Artele Frumoase, dupa care a mai studiat in Pakistan. Dupa ce a jucat in Armor (2015), in tara sa de origine, a fost fortata sa fuga, deoarece principalul sau obiectiv era acela de a denunta puterea patriarhala. Refugiata in Franta de cativa ani, a infiintat in 2017 un atelier al artistilor in exil, un atelier special conceput pentru artistii nevoiti sa fuga din tara lor de origine.
O mobilizare impresionanta pentru a evacua artistii si intelectualii
Maria-Carmela Mini este actualmente angajata, zi si noapte, in evacuarea artistilor si intelectualilor afghani, pentru a-I ajuta din punct de vedere administrativ sa fuga din tara cazuta prada regimului Taliban, un regim extrem de amenintator pentru artisti si pentru intelectuali.
Numai putin de 160 de artisti prioritari se regasesc pe lista lui Maria-Carmela Mini, din acestia cativa reusind deja sa plece.
Gurshad Shaheman, actor, regizor si autor franco-iranian. Incepand cu anul 2012, isi scrie si isi interpreteaza propriile roluri. Trilogia sa autobiografica, Pourama Pourama (2015), inca se mai joaca pe scena teatrului. In 2020, a creat Les Forteresses, pornind de la povestile auzite de la mama si cele doua matusi ale sale, nascute in Iran, in anii ’60, text pentru care a primit deja numeroase premii. Textul sau reprezinta un ecou pentru cei care au fost nevoiti sa se rupa de pamantul natal, de familii, pentru cei nevoiti sa se exileze.