far proiectoare ceata
Autoturisme

Importanta proiectoarelor de ceata

Distribuie mai departe

In conducerea preventiva se pune un accent important pe sistemul de iluminare al autovehicolelor, ele au doua roluri importante. Primul este rolul de avertizare si semnalizare a prezentei autovehicului si al doilea este imbunatatirea vizibilitatii carosabilului pe timp de vizibilitate redusa.

far proiectoare ceataPe langa farurile si proiectoarele cu lumina de drum si de intalnire cu care sunt dotate toate vehiculele, incapand de la autoturism pana la tiruri si autocamioane, mai exista o categorie de proiectoare aditionale pentru ceata care desi nu sunt obligatorii pe toate vehiculele dar ele sunt foarte importante si utile.

In cazul conditiilor nefavorabile cum este ceata sau ninsorile abundente, iluminatul carosabilului cu proiectoarele normale este insuficient de aceea cercetatorii au dezvoltat un proiector special pentru ceata. Lumina proiectorului de ceata are o lungime de unda mai mare decat cele de la lumina proiectoarelor obisnuite, de aceea au puterea de a patrunde prin ceata, iluminand imediata apropiere a vehicolului.

Proiectoarele de ceata sunt proiectate cu lumina galbena sau rosie, lumini colorate cu lungime de unda mai lunga decat lumina alba a farurilor traditionale. Sunt foarte multe tipuri de proiectoare ceata, incepand de la cele clare, pana la cele colorate, cu becuri halogen sau proiectoare ceata cu becuri xenon.

Pe langa asta proiectorul de ceata este pozitionat in bara de protectie a vehiculelor, aproape de carosabil. Dupa cum stim ceata pluteste deasupra carosabilului la 20-30 de cm, iar acest lucru ofera posibilitatea ca lumina proiectoarelor de ceata sa lumineze pe sub ceata.

Pozitionarea proiectoarelor de ceata este catre carosabil, ele au rolul primordial sa lumineze in fata autoturismului pe o distanta scurta, dezvaluind gropile si obstacolele din fata masinii. Este de recomandat ca in cazul in care suntem nevoiti sa utilizam proiectoarele de ceata datorita conditiilor meteorologice grele, sa reducem si viteza.

O sa observam ca daca ne confruntam cu ceata densa sau ninsori abundente, proiectoarele de ceata o sa ne ajute sa vedem in imediata apropiere a vehicolului, si nu la distanta cu s-ar astepta lumea. Totusi vizibilitatea pe o distanta scurta ne poate ajuta sa putem gasi drumul pana acasa, ceea ce altfel este cu mare dificultate.

Proiectoarele de ceata nu sunt obligatorii pe masinile care nu sunt echipate din fabricatie, totusi daca dorim putem sa echipam proiectoare de ceata pe masina noastra. In magazinele de accesorii auto putem gasi toate tipurile de proiectoare ceata si in majoritatea cazurilor ele sunt compatibile cu diverse tipuri si marci de automobile.

Dupa timpul de montare al proiectoarelor de ceata putem spune ca exista doua tipuri. Prima categorie sunt cele afundate care pot fi montate in bara de protectie a vehicolului in spatiile special lasate cu acest scop. Daca bara de protectie a masinii vs nu are lacas pentru proiectoare de ceata atunci puteti alege cele externe, care pot fi montate pe bara de protectie a vehicolelor. Proiectoarele de ceata montate pe bara de protectie a vehicolelor pe langa faptul ca sunt eficiente, au si un aspect sportiv.

Daca totusi doriti ca proiectoarele de ceata sa fie in bara de protectie, puteti sa va interesati de la producator daca pentru masina dvs au fost construite si bare de protectie cu spatiu pentru proiectoare ceata. Mai nou fiecare autoturism este echipat cu proiectoare ceata inca din fabrica, si acest lucru arata importanta lui.

Cu toate ca utilizarea proiectoarelor de ceata este optionala, si utilizarea lor in conditii de vizibilitate normala este inutila si interzisa, ele in conditii meteorologice nefavorabile ne vor asigura ca vom ajunge acasa in siguranta.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *