lemne de foc
Casa si gradina

Este important ce lemne alegeti pentru focul din semineul dumneavoastra

Distribuie mai departe

Sezonul de iarna aproape ca ne bate la usa. Daca nu v-ati facut inca un stoc corespunzator de lemne pentru foc, este momentul sa o faceti. Alegerea materialului pentru foc este un aspect deosebit de important din mai multe puncte de vedere.

Nu orice tip de lemn va avea un randament caloric corespunzator, astfel incat sa folositi semineul din locuinta la adevaratul sau potential. Desi semineele in stil modern sunt create sa fie eficiente, nu doar aspectuoase, puteti contribui si dumneavoastra la acest lucru prin alegerea cu atentie a lemnelor pe care le veti folosi la utilizarea acestora. Iata ce trebuie sa stiti atunci cand va alegeti lemnele de foc.

De ce este important sa alegem lemnele potrivite?

In primul rand, lemnele de calitate superioara vor oferi un grad ridicat de caldura cu un consum redus de material lemnos. Apoi, ele vor preveni aparitia mirosurilor neplacute si a acumularilor de creozot din cosul de fum. Creozotul este factorul principal ce duce la aparitia incendilor din interiorul cosurilor de fum al semineelor pe lemne, asadar merita sa va luati toate masurile de protectie pentru evitarea acestor tip de acumulari.

Desi este tentant sa luati lemne la pretul cel mai mic, alegerea lemnelor de calitate superioara va poate cu adevarat ajuta sa economisiti bani, contrar aparentelor. Lemnele uscate corespunzator si de calitate buna vor fi mult mai eficiente, reducand costurile legate de incalzirealocuintei.

Alegeti lemnul uscat, nu pe cel inca verde

Toate tipurile de lemn contin apa, dar lemnul ce tocmai a fost taiat si nu a fost lasat sa se usuce corespunzator poate contine pana la 45% apa in compozitia sa. Aceste lemn „verde” va fi mai greu de aprins si nu va arde asa cum trebuie, avand un randament caloric mult mai mic decat lemnul uscat. Cu alte cuvinte, nu doar ca va veti chinui sa faceti focul in semineu, dar locuinta se va incalzi mai greu si cu consum mai mare de lemne. Pe de alta parte, lemnul lasat la uscat, in mod ideal 6 luni, va contine doar 20 pana la 25% apa. De aceea este mai usor sa porniti focul in semineu cu acest tip de lemn. Lemnul uscat va arde si mai curat, producand o cantitate mai mica de creozot decat lemnul verde.

In interior, lemnul este format din tuburi microscopice menite sa transporte apa preluata de radacini la frunzele copacului. Aceste canale pot sa pline cu apa ani la rand, chiar si dupa ce arborele a murit. De aceea, dupa ce un copac este taiat, este indicat ca lemnul sa fie lasat la uscat 6 luni la rand, inainte sa fie folosit ca lemn de foc in seminee. Pentru asta, lemnul trebuie sa fie depozitat corespunzator, astfel incat soarele si vantul sa il usuce cat mai bine. Taierea lemnului in doua va spori acest proces, prin cresterea suprafetei expuse la soare si vant, ceea ce poate duce la scurtarea perioadei de uscare.

Exista doua tipuri de lemne pentru foc

Lemnele ce pot fi folosit pentru foc se impart in doua categorii. Vorbim de lemne de esenta tare si lemne de esenta moale. Ca sa obtinem un randament cat mai ridicat din partea semineelor pe lemne, este bine de stiut ca lemnul cu o densitate mai mare va produce o cantitate mai mare de caldura. Lemnul de esenta tare uscat corespunzator va cantari de doua ori mai mult decatacelasi volum de lemn de esenta moale. Dar, in acelasi timp, va oferi si o cantitate dubla de caldura, fiind astfel o optiune mult mai buna.

De fapt, cele mai bune focus sunt facute utilizand ambele tipuri de lemne. Lemnul de esenta moale se aprinde mult mai repede, usurand aceasta sarcina, pe cand lemnul de esenta tare arde mai incet o data ce a fost aprins, oferind mai multa caldura.

Concluzie

Asadar, dupa cum v-ati putut da seama din randurile de mai sus, este important ce fel de lemne alegeti pentru foc, astfel ca, daca faceti alegerile corecte, veti economisi bani, si pe termen lung, si pe termen scurt, si veti aduce un plus de comfort casei dumneavoastra.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *