image001
Casa si gradina

Gradinamax pareri – De ce este bine sa plantezi culturi de toamna

Distribuie mai departe

Putina lume se gandeste la a planta noi culturi dupa ce a cules ultimele legume de vara si a curatat gradina. Vremea de toamna este inca suficient de calda pentru a permite plantarea culturilor care ofera suport gradinii. Aceste culturi contribuie la ingrasarea solului, ajutand la fixarea nutrientilor. Vei gasi si cateva pareri Gradinamax  legate de cele mai bune culturi de toamna.

De ce merita sa te ocupi de astfel de culturi? In functie de vreme si soiurile de plante cultivate, ele pot rezista pana tarziu in iarna si chiar primavara devreme. Apoi, daca te uiti putin mai atent la gradina, vei vedea ca nivelul solului scade in fiecare an, dupa scoaterea plantelor, cu cativa centimetri buni. Este o dovada clara ca plantele de gradina consuma un nivel ridicat de materie organica.

De asemenea, culturile de toamna vor preveni eroziunea solului datorata ploilor abundente si nu vor permite solului sa se compacteze peste iarna. Este posibil ca anumite culturi sa nu reziste peste iarna, din cauza temperaturilor. Dar chiar si asa vor fi utile, transformandu-se in nutrienti pentru plantele viitoare pe masura ce vor fi consumate de microorganisme.

⦁ Ce fel de plante se pot cultiva in sezonul rece?

Se pot planta leguminoasele rezistente. Majoritatea leguminoaselor ajuta la fixarea azotului in sol, ajutand astfel la dezvoltarea culturilor viitoare. Plantate toamna, este posibil ca unele culturi de leguminoase sa nu ajunga la maturitate decat in luna mai a anului urmator. Pentru a ingrasa solul, taie aceste culturi in primavara, inainte de a face flori, si ingroapa-le sub pamant.

Mazarea este un exemplu bun de cultura de toamna. Este o planta care rezista la temperaturi scazute, de aceea se poate cultiva in ultima parte a anului. Exista varietati care cresc lent si ajung la maturitate mai tarziu, adaptandu-se la vremea rece de iarna.

Ovazul si secara pot fi si ele alegeri inspirate, datorita nutrientilor pe care le ofera. Ovazul de regula nu rezista inghetului din timpul iernii si se va usca. Dar va fi folositor si astfel, oferind reziduuri organice solului. Soiurile de secara rezistente la iarna, pe de alta parte, vor creste fara probleme, tolerand solurile acide, sarace in nutrienti.

⦁ Cum sa folosesti aceste culturi

Este bine de retinut ca aceste culturi nu sunt crescute pentru consum uman, ci pentru stabilizarea solului si imbogatirea lui cu nutrienti. Este o metoda eficienta si curata cand nu ai de unde aduce gunoi de grajd sau compost pentru gradina.

Asadar, culturile plantate in toamna vor fi taiate in primavara. Ideal taierea trebuie facuta cu 3-4 saptamani inainte ca in gradina sa fie puse primele seminte ale culturilor dorite. Folosind o foarfeca de gradina, plantele se taie si se maruntesc, lasandu-se resturile pe sol.

Cu ajutorul unei sapaligi, scoate radacinile ramase si maruntestele si pe acestea. Aceasta parte va necesita putin mai mult efort, dar si reziduurile ramase astfel se vor descompune repede.

Mentinerea unui sol bogat in gradina este un proiect continuu pentru fiecare pasionat de gradinarit. Chiar si acolo unde solul este bogat in nutrienti, acesta va fi saracit de doar cateva culturi. De aceea este necesar ca solul sa fie ingrasat cu regularitate. Achizitionarea de sol nou de gradina nu va reprezenta o garantie ca solul va putea oferi nutrientii necesari plantelor pe care vrei sa le cresti. Va trebui sa “hranesti” solul pentru a-l aduce la standardele dorite.

O alternativa la cresterea culturilor de toamna ar fi acoperirea solului cu frunze. Dar, exista cateva dezavantaje in acest caz. Vantul si furtunile din sezonul rece poate imprastia aceste frunze. Deci, vor trebui securizate cu plase pentru a ramane pe sol, spre descompunere.

Daca iti doresti solutii de refacere a solului din gradina, astfel de culturi de toamna pot reprezenta o alegere foarte buna. Sunt usor de crescut si intretinut si vor pregati terenul pentru culturile din primavara. Pentru cei care cauta Gradinamax pareri, se poate gasi o gama larga de produse care sa satisfaca toate nevoile. Produsele sunt de calitate superioara, iar serviciile pe masura.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *