Alimente cu un procent ridicat de vitamine
2 mins read

Alimente cu un procent ridicat de vitamine

Pentru a beneficia de toate vitaminele si pentru a nu suferi de carente este esential sa adoptam o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume si adaptata nevoilor noastre. Este important sa analizam care sunt alimentele bogate in vitamine. Vitaminele sunt extrem de importante, sunt substante organice, fara aport caloric. Actioneaza asemeni unor coenzime in procesul chimic al organismului si sunt indispensabile functiilor vitale si functionarii unui numar mare de organe.

Vitamina A. Este considerata un mare antioxidant care protejeaza sanatatea oculara. Ficatul si produsele asemanatoare ficatului contin cel mai ridicat procent de Vitamina A urmare de morcov, nap si spanac. Untul si smantana contin in egala masura o cantitate mare de Vitamina A.

Vitamine din complexul B. Vitaminele din grupa B stimuleaza metabolismul celular si transforma hidratii de carbon in energie. Carnea de orice fel si produsele lactate contin cantitati mari de vitamine din acest complex. Este urmata de leguminoase, cereale si fructe uscate. Vegetarienii trebuie sa isi aminteasca faptul ca vegetalele nu contin Vitamina B12 ceea ce inseamna ca trebuie sa consume un alt tip se supliment, germeni de grau sau drojdie de bere.

Vitamina C. Cea mai populara din vitamine si un antioxidant puternic care favorizeaza productia de colagen, cicatrizarea si procesele respiratorii, Vitamina C este esentiala. Fructele si legumele sunt cele care contin cea mai mare cantitate de Vitamina C. Kiwi si citricele contin un procent ridicat de Vitamina C.

Vitamina D. Vitamina soarelui cum mai este cunoscuta, Vitamina D este cunoscuta pentru faptul ca ajuta la mentinerea sistemului osos si faciliteaza absorbtia de calciu. Baia de soare este cea mai buna modalitate de a o obtine. Este prezenta si in peste, in pestele gras in special – somon, sardine, ton – si in uleiurile de peste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *