jonathan-borba
Educatie

Cum sa iti inveti copilul sa citeasca fluent

Distribuie mai departe

Cititul fluent este una dintre cele mai importante abilitati pe care un copil trebuie sa o stapaneasca in primii ani de scoala. Nu numai ca unui cititor fluent ii este si mult mai usor sa scrie, dar lectura joaca un rol important si in matematica, stiinta si studii sociale. Iata care sunt modalitatile prin care iti poti ajuta copilul sa citeasca fluent:

Citeste cu voce tare copilului tau

Chiar daca copilul tau este suficient de mare pentru a citi de unul singur, este util pentru el sa auda pe cineva care citeste fluent. Copilul trebuie sa asculte citirea fluenta pentru ca el sa poata citi fluent. Un adult care citeste fara probleme si cu usurinta, este un model pentru un copil care trebuie sa invete sa citeasca fluent. El va intelege mai bine ritmul, intonatia si, daca alegi o varietate de genuri diferite, va dezvolta o apreciere pentru toate tipurile de carti. Ii poti citi carti de la Editura Paralela 45, care acopera mai multe genuri: fictiune, non-fictiune, literatura pentru copii, etc.

Amenajeaza o zona de lectura

Ofera-i copilului tau un loc in care sa se poata simti confortabil in timp ce citeste, un loc care sa contina toate cartile lui, inclusiv manuale Editura Paralela 45. Este posibil ca acest lucru sa nu-l ajute sa citeasca mai fluent, dar cu siguranta il poate ajuta sa dezvolte o apreciere pentru lectura. Incurajeaza copilul sa citeasca independent cat mai des. Permite-i sa aleaga subiecte care il intereseaza, si sa mearga singur in zona de lectura, oricand are placerea sa citeasca o carte.

Alege carti in care copilul tau se poate regasi

Nimic nu face un copil mai interesat de o carte, decat sa stie ca personajul din poveste are aceleasi vise sau preocupari pe care le are si el. Cunoscuta sub denumirea de biblioterapie, alegerea cartilor care ii pot ajuta pe copii sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta, nu numai ca ajuta la construirea fluentei, dar si la abordarea unor probleme precum intimidarea si refuzul scolii. Cartile pentru copii de la paralela 45 editura, spun povesti variate si foarte interesante, care cu siguranta il vor captiva pe cel mic.

Foloseste citirea repetata

Aminteste-i copilului criteriile de fluenta (rapid, precis, cu expresie). Lasa-l sa aleaga un subiect care ii place in mod deosebit. Apoi gaseste sau cere-i sa gaseasca un scurt pasaj despre subiectul preferat. Citeste cu voce tare pasajul pentru el, pentru a-i arata cum suna atunci cand citesti fluent. Apoi cere-i sa citeasca pasajul de mai multe ori, cu voce tare si in minte, pe parcursul unei perioade de timp, pana cand simte ca a dezvoltat fluenta in citirea acelui pasaj. Textul poate fi despre orice, si din orice carte, inclusiv din manuale paralela 45 pe care le foloseste la scoala. Cand crede ca stapaneste pasajul si il poate citi fluent, copilul poate citi in fata ta. Daca mai are dificultati, arata-i unde este problema, in timp ce scoti in evidenta si punctele forte.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *