soarta-fiicei-in-functie-de-educatie
Educatie

Cum se formeaza soarta fiicei in functie de educatia primita de la mama

Distribuie mai departe

Marie L. Julien, psihiatru si psihanalist la o clinica din Paris, a studiat timp de 15 ani un subiect de care a fost interesata in mod extraordinar: legatura dintre mama si fiica.

Intelegerea relatiei cu mama ei a fost o conditie prealabila pentru ca o femeie sa isi construiasca propriul viitor. Relatia cu mama influenteaza modul in care femeia se va relationa cu ea insasi, cat de mult va avea incredere in ea insasi, cat de mult va fi capabila sa fie independenta, ce fel de relatii va avea cu barbatii si de ce fel de mama poate deveni ea insasi.

De ce mama are o influenta atat de mare asupra viitorului fiicei sale? De ce trebuie sa fii obiectiva in perceptia ta despre calitatile si neajunsurile materne? Cum sa castigi independenta si sa traiesti pe baza propriilor valori, fara a astepta aprobarea materna? Cum sa eviti repetarea comportamentului maternal cu viitoarea ta fiica? Echipa lifeinfo.ro incearca sa trateze acest subiect.

Primul tip de relatie care se dezvolta intr-o femeie este relatia cu mama ei. Acest tip fundamental de relatie se imbiba in subconstient ca fiind una „normala”. Atunci cand acest tip de relatie devine o sursa de suferinta, fiica este obisnuita sa ofere acestui tip de relatie o tenta pozitiva. Cand este criticata, invinuita, ea crede ca acest lucru este facut din „dragoste” si ca astfel de actiuni sunt mereu justificate. In aceeasi ordine de idei, atunci cand o fiica este extrem de protejata si alintata, ea percepe acest comportament matern ca pe unul normal, de dragoste.

Mai tarziu, o femeie incearca in mod inconstient sa identifice acelasi tip de relatie cu propriul ei partener, adica identic cu relatia dintre ea si mama ei. De regula, oamenii isi aleg partenerii de viata care sa le semene mamelor lor.

Feminitate si independenta

A fi independenta nu mai depinde de opiniile si emotiile mamei. Independenta este necesara pentru a construi o personalitate independenta si increzatoare.

Ce ajuta o fiica sa se elibereze de emotiile si opiniile materne si sa isi construiasca propria individualitate, adica sa-si cunoasca propriile capacitati si sa castige increderea in sine?

Pentru aceasta, este important ca unei femei sa nu-i fie frica de provocari, probleme si greutati. Este bine ca o femeie sa treaca prin experiente neplacute, fara sa-i fie frica si sa infrunte orice suferinta. Doar asa o femeie poate deveni independenta, curajoasa, capabila sa-si rezolve propriile probleme.

In caz contrar, frica va determina toate actiunile unei femei. Cu cat este mai mare independenta femeii, cu atat mai multa incredere ea poate capata in sine si cu atat mai mare este increderea ei ca e capabila sa supravietuiasca esecurilor. Apoi, o femeie va intelege ca, respectand libertatea partenerului, va creea o relatie armonioasa cu el, precum si faptul ca pentru a nu-ti pierde sotul, nu ai voie sa-l „izolezi”.

Uneori femeile doresc sa fie independente si, in acelasi timp, doresc ca un barbat sa se ocupe de toate problemele lor. Unii barbati trebuie sa aiba o grija deplina de femeile care nu se pot descurca singure.

Ele asteapta ca barbatul sa le ofere un sentiment de securitate, sa le incurajeze si sa le mangaie.. De fapt, ele tind sa-si reproduca relatia cu mama lor, simtindu-se dependente si protejate astfel.

Prima eliberare pentru o femeie este eliberarea sa de mama. Daca aceasta relatie continua chiar dupa ce fiica devine adulta, atunci aceasta afecteaza negativ personalitatea fiicei, cat si viata de cuplu a acesteia.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *