Accesorii casa

Cat consumam pentru iluminatul locuintei?

Distribuie mai departe

Problema economiei de energie se pune din ce in ce mai des, nu atat din punctul de vedere al economiei de bani, cat din motive „ecologice” sa spunem asa, iar iluminatul este cel care consuma, in cazul unei locuinte, in jur de 50% din totalul consumat.

Asadar, care sunt metodele de a economisi energia in conditiile in care iluminatul ocupa un procent semnificativ din aceasta?

  • Folosirea metodelor alternative de iluminat, bazat pe tehnologii noi. Cel mai bun exemplu este iluminatul exterior cu alimentare solara si LED. In magazinele de bricolaj veti gasi o mare varietate de astfel de corpuri de iluminat, destinate in principal gradinii. Cu foarte putin cunostinte tehnice dar cu multa ingeniozitate, puteti transforma aceste dispozitive in corpuri de iluminat interioare, lasand mini-panourile solare afara si montand LED-urile in interior. Veti obtine astfel o iluminare difuza a casei in prima parte a noptii, absolut gratuit.
  • Folosirea surselor de iluminat cu LED sau becurile economice. Acestea sunt usor de montat in majoritatea tipurilor de corpuri de iluminat de AICI si nu necesita cunostinte tehnice. Avantajul acestora este un consum redus de energie. Chiar daca in privinta costurilor totale este posibil ca economia sa nu fie prea mare pentru ca becurile economice sunt mai scumpe decat cele clasice, consumul de energie efectiv pentru iluminat scade cu peste 60%. La un calcul rapid, ne dam seama ca pretul final al iluminarii cu becuri economice este cu doar 10% mai scazut decat cel clasic, dar realizam 2 lucruri importante folosindu-l: incurajam producatorii sa dezvolte noi tehnologii si consumam mai putina energie electrica, aducandu-ne contributia la „o planeta mai verde”.
  • Folosirea senzorilor de miscare pentru activarea iluminatului. Astfel, lumina se va stinge in locurile in care nu exista miscare. Este foarte folositoare in holuri si in camerele unde avem tendinta sa uitam luminile aprinse – beciuri, camari, intrarea in casa. Investitia intr-un senzor de miscare este mica, preturile scazand foarte mult in ultimii ani, iar economia este semnificativa.

Pentru cateva idei pentru decorarea casei cu niste corpuri de iluminat neconventionale, cititi si Fierul forjat si iluminatul locuintei

 

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *