Mancare Restaurante

Legenda pizzei adevarate

Distribuie mai departe

Persoanele a caror destin este strans legat de istoria pizzei, si anume regina Margherita, sotia regelui Umberto I al Italiei; respectiv brutarul Raffeale Esposito, locuitor al orasului Napoli. Legenda spune ca in 1889 regele Umberto si regina Margherita au pornit intr-un tur al tarii. De-a lungul calatoriilor, regina a devenit intrigata de painea plata cu ingrediente deasupra, pe care o savurau italienii de rand. Astfel, si-a rugat garzile sa-i aduca si ei o felie. Cum i-a placut foarte mult aceasta mancare, regina i-a ordonat  lui Raffeale Esposito sa-i pregateasca mai multe sortimente de pizza, neinteresand-o ca oamenii din curtea regala nu au vazut cu ochi buni faptul ca regina mananca acelas lucru cu oamenii de rand.

Brutarul Esposito i-a pregatit reginei trei feluri de pizza: una cu slanina, branza si busuioc; a doua cu usturoi, ulei si rosii; si al treilea cu rosii, mozarella si busuioc (culorile careia reprezentau chiar steagul italian – rosu, alb si verde). Acest ultim sortiment a fost preferatul reginei, iar brutarul Esposito a numit acest fel de pizza dupa ea: Pizza Margherita.

Este interesant faptul ca, in ziua de astazi, unele pizzerii traditionale considera ca sunt numai doua feluri adevarate de pizza: Margherita si Marinara (ultima fiind numita dupa sotia unui pescar, care i-a preparat acest fel sotului ei cand s-a intors de pe mare). Pizza Marinara are ca topping-uri: rosii, oregano, usturoi si ulei de masline extra-virgin.

Aditional, in zilele noastre, Asociatia Pizzei Napolitane Veridice are reguli foarte stricte in ceea ce priveste pregatirea unei pizza autentic napolitane. Astfel, pizza trebuie coapta intr-un cuptor cu lemne boltit, aluatul trebuie framantat si aplatizat manual, fara folosirea unor instrumente (din aceasta cauza pizzaioli pregatesc pizza ruland-o cu degetele in aer). In plus, diametrul pizzei nu trebuie sa depaseasca 35 de centimetri, respectiv aluatul nu poate fi mai gros de 1/3 cm in mijloc.

Cum se poate observa, felul de mancare preferat de atat de multe persoane, ascunde povesti interesante.

Despre autor:

Reprezint Pizza Colosseum din Bucuresti. Pizza Colosseum este mai mult decat o pizzerie autentica, este si un restaurant de top in centrul Bucurestiului. Acceptam comenzi pizza, paste, platouri si multe altele.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *