Restaurantul anului 2050: cateva caracteristici ale restaurantului viitorului
Rezumat:
Autoservire inteligenta, canale de distributie scurte, plata rapida si fara hartie, internetul obiectelor… cum va arata un restaurant in 2050?
Cum va arata restaurantul viitorului? Acesta prinde deja contur ca urmare a inovatiilor tehnologice si a unei mai bune cunoasteri a comportamentului si asteptarilor clientilor.
Iata cateva caracteristici probabile ale unui restaurant in 2050.
1. Explozia internetului obiectelor, de la bucatarie la client
Internetul obiectelor (IoT) se refera la toate obiectele fizice conectate, fiecare avand o identitate digitala si fiind capabil sa comunice intre ele.
In sectorul restaurantelor, IoT va permite unitatilor de maine sa isi optimizeze gestionarea si sa isi vizeze clientii pe o baza ultrapersonalizata.
In bucatarie, de exemplu, echipamentele inteligente vor fi capabile sa isi declanseze propria intretinere sau sa automatizeze o parte din munca prin anticiparea comenzilor pe baza datelor de care dispun. Trasabilitatea ingredientelor, gestionarea stocurilor si siguranta alimentara vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi… si totul incepe astazi!
In ceea ce priveste marketingul si stimularea vanzarilor, internetul obiectelor va face posibila, de exemplu, trimiterea unui mesaj catre o masina autonoma care stie totul despre preferintele tale culinare. Daca detii o pizzerie, ai putea utiliza geofencing-ul pentru a viza soferii care iubesc mancarea italiana atunci cand trec pe langa localul tau: oferte speciale, notificari, sugestii pentru rezervari sau comenzi online etc. In schimb, masina ta ar putea sugera adrese locale pe baza gusturilor tale si, de exemplu, a recomandarilor de pe un site precum Yelp sau a datelor din Google Maps.
2.Utilizarea pe scara larga a circuitelor scurte de distributie
Milenialii, generatia Z, care sunt foarte ecologisti, si generatia care va veni, vor cauta circuite scurte, trasabilitate si produse responsabile atat pentru comenzile fast casual, cat si pentru iesirile la restaurant.
Datorita blockchain, clientii si restauratorii vor beneficia de o transparenta totala privind urmarirea produselor, originea marfurilor si toate controalele la care au fost supuse.
Identificarea producatorilor potriviti dintr-o regiune invecinata va fi mult mai usoara pentru restauratori.
3. Noi oferte de snacking, directe si fara casierie
Ascensiunea DNVB (digital native vertical brands), care fac acum incursiuni in sectorul alimentar, va face posibila crearea de restaurante dedicate in intregime gustarilor si meniurilor sanatoase… fara a fi nevoie de casierie, precum DirtyLemon din New York. In acest din urma caz, clientii platesc asa cum comanda online: trimitand un mesaj text catre companie.
4. Chioscurile automate si dezvoltarea self-service-ului personalizat
Cea mai mare parte a ofertei de fast-food va fi inlocuita de „fast casual”, unde clientii vor putea sa comande, sa plateasca si sa isi personalizeze singuri comenzile la chioscuri automate inteligente. Mancarurile, salatele si deserturile vor fi pregatite in timp real de roboti. Exista deja roboti pentru pizza, unele feluri de mancare si salate! In ceea ce priveste chioscurile automate, robotul Sally de la Chowbotics este deja capabil sa pregateasca mancaruri din ingrediente proaspete. Iar Tipsy Robot poate pregati deja cocktailuri.
5.Plati fara hartie, fara frictiune
Au disparut zilele in care asteptarea facturii, partajarea dificila in grup, nevoia de numerar sau de plati minime cu cardul. Plata totala sau partiala va fi directa, prin card de credit, dispozitiv conectat sau smartphone, dupa modelul Uber.
Pentru clienti, aceasta va insemna o experienta mai usoara, fara asteptare; pentru restauratori, timpul economisit va fi considerabil, iar echipa de la receptie se va putea concentra asupra activitatii sale de baza: consilierea si servirea, mai degraba decat alergatul de la o masa la alta.
Sursa: https://www.restoconnection.fr/restaurant-du-futur/