Sfaturi in bucatarie

Care este diferenta dintre cartofii dulci si cartofii obisnuiti

Distribuie mai departe

Cartofii dulci si cartofii obisnuiti sunt ambii radacini tuberoase insa aspectul si gustul sunt diferite. Provin din familii de plante distincte, ofera nutrienti diferiti si actioneaza in mod diferit asupra glicemiei.
In cele ce urmeaza vom descrie principalele diferente dintre cartofii dulci si celelalte varietati de cartofi, precum si modalitati de a-i gati intr-un mod sanatos.

Familii diferite de plante
Atat cartofii dulci cat si cartofii obisnuiti sunt considerati legume-radacina insa nu prea seamana din punct de vedere nutritiv. Cartofii dulci fac parte din familia Convolvulaceeaet in timp ce cartofii albi fac parte din familia Solanacee. Ambele varietati sunt originare din America centrala si America de Sud insa acum sunt consumate in intreaga lume. Cartofii dulci au o coaja mai inchisa la culoare insa exista in egala masura cartofi dulci cu coaja violacee, rosie sau portocalie. Cartofii obisnuiti se prezinta in culori de maro, galben sau rosu.

Ambele tipuri de cartofi sunt deosebit de nutritive. Cartofii dulci sunt considerati mai sanatosi decat cartofii obsinuiti insa, in realitate, ambele tipuri sunt extrem de nutritive. Cartofii obsinuiti contin mai mult potasiu in timp ce cartofii dulci au un continut incredibil de ridicat de vitamina A.

Ambele tipuri de cartofi contin o multime de alti compusi vegetali benefici. Cartofii dulci sunt extrem de bogati in antioxidanti care ne ajuta sa combatem pagubele celulare provocate de radicalii liberi. Cartofii obisnuiti contin compusi cunoscuti sub numele de glicoalcaloizi care au si efecte anticanceroase si alte efecte benefice.

Cum ii putem gati intr-un mod sanatos? Chiar daca cartofii sunt deosebit de nutritivi, uneori sunt preparati intr-un mod nesanatos. Spre exemplu, cartofii albi sunt trsnaformati in cartofi prajiti si garnisiti cu ingrediente bogate in calorii. Cartofii dulci pot fi combinati cu ingrediente mai putin snaatoase. Incearca sa ii consumi mai mult fierti si serveste-i cu ierburi proaspete sau condimente.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *