Moda si frumusete

Cum au reinventat creatorii de moda iile traditionale?

Distribuie mai departe

Ia romaneasca, camasa femeiasca din portul traditional, a incetat sa fie purtata in viata de zi cu zi pe masura ce piata au aparut produse mai comode, mai ieftine si mai aspectuoase.

Practic, exceptand ansamblurile de folclor si oamenii din unele sate, care inca se incapataneaza sa umble in straie traditionale de sarbatori si la serbari campenesti, majoritatea oamenilor au renuntat la portul traditional.

Cu toate acestea, pe piata au inceput sa apara magazine online din care oricine isi poate cumpara o ie romaneasca. Ce-i drept, aceste produse au fost reinventate de catre creatorii de moda, care nu au vrut sa lase spiritul romanesc sa moara odata cu satele pline de batrani.

Creatorii de moda au luat modelul clasic de ie si l-au adaptat cerintelor de pe piata din ziua de astazi: au pastrat in mare modelul initial, insa croielile sunt facute astfel incat sa puna in evidenta formele feminine, sa aiba o aliura moderna, dar totodata, sa pastreze elementele clasice.

Se spune despre ii ca ar fi aparut inca de pea cum 7000 de ani. Modul de tesere s-a schimbat destul de mult in timp, bineinteles, in functie si de avansul tehnologic, insa chiar si asa, se poate vorbi despre elemente comune iilor din toate timpurile: insemnele magice, a caror rol, zice-se, ar fi fost sa apere femeile de vraji si blesteme, precum si insemnele specifice fiecarei zone.

Faptul ca pe teritoriul Romaniei de astazi nu se afla ii similare in toate regiunile nu confirma decat faptul ca pe vremuri, fiecare comunitate isi crea porturile in functie de credintele si obiceiurile specifice zonei.

Astazi, in schimb, magazinele de ii online, sau mai bine zis, creatorii lor, au preferat sa elimine aceste diferente regionale, si sa le decoreze cu elemente specifice romanesti. Camasile sunt mai largi, unele au decolteu (lucru de neacceptat in trecut, mai ales in comunitatile rurale) si bineinteles, sunt mult mai placute la atingere decat cele de in, care obisnuiau sa fie purtate in trecut.

 

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *