Resurse

Bucurestenii se declara sceptici in privinta apartamentelor noi de vanzare

Distribuie mai departe

Guvernul este pe cale sa incheie programul Prima Casa, program ce a sustinut artificial piata imobiliara aflata in impas datorita lipsei de finantari pe parcursul anilor de criza severa prin care a trecut tara in ultima perioada. Noul proiect propus, numit sugestiv Noua Casa, pare sa vina de data asta in sprijinul investitorilor de pe piata imobiliara care pun in vanzare apartamente noi in ansamblurile rezidentiale ridicate in ultimii ani pe toata intinderea capitalei.

Conform sondajelor, pentru cei aflati in cautarea de locuinte, pretul este cel mai important factor dupa care se ghideaza atunci cand citesc anunturi imobiliare online sau apeleaza la o agentie imobiliara. Pana acum, apartamentele noi puse la vanzare in ansamblurile rezidentiale precum cele de pe www.rezidential.net erau adesea ignorate de cumparatorii din patura sociala mijlocie, care preferau apartamentele cu 2 -3 camere in blocuri vechi.

Privind statisticile pe anul ce tocmai s-a incheiat, cele mai multe contracte au fost incheiate in toamna anului trecut si primavara aceasta pentru apartamente in blocuri de 4 etaje din zonele marginase ale capitalei, in care se afla cartiere linistite precum Berceni, Titan sau Popesti Leordeni.

Un alt criteriu important pentru cumparatorii aflati in cautare de apartamente de vanzare este stadiul proiectului. Pentru ansamblurile rezidentiale aflate inca in constructie, ultimii ani au insemnat o scadere procentuala de aproape 50% in numarul de contracte semnate pe baza planurilor locuintei. Daca in perioada 2007-2008, cand abia se construiau primele dintre aceste cladiri rezidentiale, cumparatorii erau dispusi sa plateasca pentru un apartament in stadiu de constructie, in 2013, cei mai multi sunt sceptici preferand locuintele vechi in detrimentul unei locuinte noi inca neterminate.

Care sunt retinerile Bucurestenilor in ceea ce priveste locuintele noi?

In mare parte, raspunsul dat la aceasta intrebare are legatura cu pretul. Multi dintre cei intervievati nu au informatiile necesare sau au ramas la impresiile impuse de prima intrare pe piata a acestor locuinte moderne, in momentul in care piata imobiliara cunostea una dintre cele mai infloritoare perioade din istoria sa. In urma cu cativa ani, apartamentele noi aveau preturi de lux, preturi care au dus la situatii in care unele dintre aceste ansamblurile rezidentiale sunt umplute doar in procent de 30% pana la 50%.

Aceasta situatie duce la al doilea motiv de ingrijorare pentru potentialii cumparatori, in special dupa povestile vehiculate pe piata in iernile anilor trecuti cum ca, datorita neocuparii cladirilor, locatarii existenti ar fi nevoiti sa imparta pretul la caldura pentru intreaga cladire, rezultand in costuri de intretinere astronomice. Acestea sunt insa cazuri izolate ce au fost rezolvate in urma plangerilor.

Programul Noua Casa promite sa schimbe parerile Bucurestenilor, reindreptand atentia acestora catre apartamentele de vanzare din constructii noi. Desi introducerea acestei finantari va mari, conform analistilor, preturile la apartamentele noi, aceasta va fi o marire nesubstantiala, preturile acestora ramanand foarte apropiate de cele ale apartamentelor vechi.

Investitorii spera ca, odata cu introducerea noii variante a programului Prima Casa, atentia cumparatorilor se va indrepta catre proiectele noi care sunt ridicate in momentul actual, respectand profilul realizat de specialisti al locuintelor ideale cautate de Bucuresteni: Apartamentele de 2 camere, cu marimi de 40-50 m patrati, cu preturi cuprinse intre 50.000 si 60.000 de euro.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *