3 mins read

Comisioanele si conversia valutei la platile cu cardul in strainatate

In cazul calatoriilor in afara granitelor tarii, exista doua modalitati de a dispune de banii necesari: schimbarea monedei nationale inainte de a pleca in valuta tarii in care se face calatoria sau folosirea cardurilor de debit sau de credit la ATM-urile din tara respectiva ori direct la comercianti, fiecare avand avantajele si dezavantajele ei.

In primul caz, avantajul principal este acela ca valuta se schimba la sume mai mici, dar exista dezavantajul ca cei care calatoresc au intotdeauna asupra lor sume mari de bani. In cel de-al doilea caz, sumele scoase de la ATM-uri sau cele platite la comercianti se calculeaza la alt curs de schimb, acest curs valutar influentand intr-o mai mica sau mai mare masura, in functie de banca emitenta a cardului, sumele in lei platite pentru valuta folosita in strainatate.

Comisioane platite la folosirea cardului in strainatate

Pe langa diferenta de curs exista si o serie de comisioane ce sunt practicate de banci la folosirea cardului in afara granitelor tarii:

1. Comision de retragere – ca si in Romania, bancile din strainatate percep comisioane la retragerea oricaror sume de bani de la bancomate. Acestea nu sunt foare mari, dar se recomanda retrageri mai rare de sume mai mari decat retrageri dese de sume mici, in cazul ultimei variante suma totala a comisioanelor putand fi una destul de mare.

2. Comision de conversie valutara – in cazul cardurilor in lei folosite in afara granitelor tarii se percep comisioane pentru conversia valutara a monedei nationale in moneda statului in care se foloseste cardul. In aceste cazuri, cursul valutar difera de cel afisat in ziua respectiva la casieriile bancii emitente a cardului, acest curs valutar fiind mai mare cu 1-3%, majoritatea bancilor mergand pe un procent de 2%.

3. Comision la comercianti – desi in majoritatea cazurilor comerciantii nu practica comision la plata cu cardul , exista totusi cazuri rare de comercianti, in cateva tari din Europa, care aplica acest comision suplimentar daca se foloseste aceasta modalitate de plata.

Calcularea conversiei valutare

Majoritatea cardurilor din Romania sunt emise in lei, iar conversia valutara in cazul folosirii acestora in afara tarii se face in functie de valuta de referinta a cardului, care in majoritatea cazurilor este euro la cardurile MasterCard, iar la Visa este dolarul.

Astfel, la o plata sau la o retragere de numerar cu card Visa intr-o tara in care moneda nationala este euro, se face conversia din euro in dolar urmata de conversia sumei rezultate, in lei. In acest fel se vor plati doua randuri de comisioane in functie de cursul valutar al tuturor monedelor ce trebuie convertite. Acest curs valutar va influenta comisioanele in functie de numarul monedelor ce trebuie convertite.

Lasă un răspuns