job-1024x512
Resurse

Înapoi la muncã. Trucuri ca sã îți înlesnești întoarcerea din vacanțã

Distribuie mai departe

Oricine are nevoie de o vacanțã din când în când. Secretul pentru o vacanțã reușitã constã de asemenea în plãnuirea minuțioasã a momentului întoarcerii la serviciu. Iatã câteva trucuri care sã te ajute sã îți revii fãrã probleme.

Hotãrãște-te dacã vei fi sau nu accesibilã

Stabilește cu șeful și cu echipa ta, dacã poți fi contactatã cât timp ești plecatã. Impune regula sã fii sunatã doar în caz de urgențã. Dacã ești de acord sã fii disponibilã sau sã îți verifici e-mailul pe toatã perioada plecãrii, respectã înțelegerea.

Alerteazã personalul în legaturã cu absența ta

Le poți trimite tuturor colegilor un e-mail cu 4 zile înainte de plecare, prin care sã îi informezi pentru cât timp vei fii plecatã și încearcã sã rezolvi problemele pânã atunci. Poți stabili un deadline pentru ziua de dinaintea plecãrii, ca sã eviți apariția unor probleme noi cu 5 minute înainte sã pleci. Le poți reaminti printr-un e-mail cu o zi înainte de cea în care pleci, ca sã te asiguri cã toatã lumea a fost informatã.

Creeazã-ți notificãri pe e-mail care sã anunțe cã vei fi plecatã

Seteazã-ți e-mailul sã dea rãspunsuri automate și sã anunþe faptul cã ești plecatã și pentru cât timp vei fi plecatã. De asemenea este o idee foarte bunã sã specifici când vei fi disponibilã din nou. Chiar dacã te întorci din vacanþã pe 15 Septembrie, nu înseamnã cã vei rãspunde la e-mailuri și la mesajele telefonice imediat. Acordã-ți o zi sau douã ca sã intri în ritm.

Gãsește o alternativã pentru persoanele care te cautã în aceastã perioadã. În loc sã aștepte întoarcerea ta le poți oferi numãrul de telefon a unei persoane de contact în caz de urgențã: șeful tãu, un coleg sau o colegã.

Muncã, muncã și iar muncã

Înainte sã pleci în vacanțã, încearcã sã rezolvi toate problemele ca sã nu fii ”bombardatã” la întoarcere. Poți lucra peste program ca sã duci la bun sfârșit proiectele în derulare și sã lași totul în ordine (pe cât posibil). Vei fi destul de ocupatã, când te întorci, sã te pui la punct cu toate proiectele noi, apãrute cât timp ai lipsit.

Lasã-ți biroul organizat și curat

Printeazã și pune în ordine toate documentele și șterge praful din birou. E mult mai plãcut sã gãsești totul aranjat când revii.

Plãnuiește o întoarcere lentã

Acordã-ți câteva zile între vacanțã și întoarcerea la birou. În cazul în care cãlãtorești cu avionul, ia în calcul posibilitatea ca acesta sã aibã câteva ore de întârziere. Poți sã te întorci la sfârșitul sãptãmânii și ai tot week-end-ul numai pentru tine: pentru despachetare, spãlarea rufelor murdare, cumpãrãturi și pregãtirea pentru prima zi de birou. Poți de asemenea sã îți verifici e-mailul, dacã nu ai fãcut asta deja în vacanțã, și sã ștergi e-mailurile de tip spam sau cele nefolositoare înainte sã te scufunzi în ele când ajungi la serviciu.

Organizeazã-ți prima zi de muncã

Decide cu ce începi: mesaje vocale, e-mail sau teancul de scrisori. Acordã timp fiecãrei îndeletniciri. Poți începe cu cele mai ușoare (scrisori) și sã avansezi ușor ușor spre cele mai grele (e-mailuri), acestea din urmã îți pot ocupa mai mult timp și pot da naștere unor noi proiecte. Concetreazã-te și reintrã în normal.

Înapoi la realitate

Trebuie sã te acomodezi cu orele de somn, exercițiile și regimul de odinioarã, cât poți de repede. Acum cã ești odihnitã și cã te-ai distrat, e ușor sã reiei lucrurile de unde au rãmas. Corpul tãu va fi mulþumit.

Dupã o acomodare lejerã, poþi începe sã economisești și sã programezi urmãtoarea cãlãtorie. Te va ajuta sã te concentrezi și sã stai liniștitã cu gândul cã te îndrepși spre o nouã vacanțã.

Salvează

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *