doctor ginecolog
Sanatate

Cum te pregatesti de un control la medicul ginecolog?

Distribuie mai departe

Vizita la un cabinet ginecologic este foarte neplacuta pentru multe femeie. Acestea evita sa faca acest pas ori din teama ori din cauza inhibitiilor. Tin sa va precizez faptul ca este foarte important sa faceti controale regulate la medicul specialist in ginecologie deoarece puteti preveni multe afectiuni, sau sa depistati din timp in cazul in care prezentati anumite simptome.

Cum ma pregatesc de control

Inainte de a merge la un doctor ginecolog este nevoie sa va interesati despre ceea ce trebuie facut si ceea ce nu trebuie facut inainte de control. Indicat este sa discutati cu o asistenta, dar obligatoriu trebuie urmati si urmatorii pasi:

In primul rand, nu trebuie sa folositi produse cosmetice dure in zona intima si nici sa efectuati dusuri intravaginale. Ceea ce trebuie sa faceti este sa va spalati cu un sapun dedicat acestei zone si sa efectuati curatarea doar pe exterior.

In urmatorul rand, inainte cu 48 de ore pana la control nu trebuie sa intretineti relatii sexuale, acestea pot influenta rezultatele testelor efectuate. Se considera ca, datorita noilor tehnici de recoltare si de analiza, doar lubrifiantii si spermicidele influenteaza rezultatele analizelor, insa, pentru a fi precauta evitati orice contact sexual cu 48 de ore inainte de control.

Pentru ziua controlului trebuie sa te pregatesti “psihic”, toata lumea stie cat de dificil este, mai ales daca de multe ori ai trait experiente neplacut sau daca este prima data cand veniti la un astfel de control. Nu trebuie sa va faceti griji, controlul trebuie sa faca parte din rutina, dumneavoastra trebuie sa intelegeti ca este un lucru perfect normal si ca orice femeie il face.

Un lucru foarte important ce trebuie realizat in ziua in care aveti consultul este sa va imbracati in asa fel incat sa va dezbracati usor. Luand in considerare si faptul ca poate considerati neplacuta vizita si doriti sa plecati cat mai repede, o tinuta ce va ia mult timp sa o dati jos si sa o imbracati inapoi va fi o adevarata durere de cap.

Cum se desfasoara controlul

Acesta va incepe printr-o serie de intrebari. Cu ajutorul acestora, medicul ginecolog va obtine informatii ce il va ajuta in analiza si diagnosticare. Intrebarile vor fi legate atat de antecedente in familie, cat si despre dumneavoastra, despre viata dumneavoastra sexuala sau despre menstruatie. Dupa ce isi va nota si va analiza informatiile verbale date de dumneavoastra va urma controlul propriu zis.

Dumneavoatsra va trebui sa va asezati pe masa speciala, in pozitie ginecologica, iar medicul va incepe controlul. In primul rand va folosi valvelele pentru a observa interiorul vaginului si colul uterin, folosind manusi de unica folosinta, medicinale. In continuare, va palpa zona ovarelor pentru a putea simti anumite nereguli.

La final va recolta secretie vaginala pentru a face examenul secretiei si probe pentru realizarea testului Babes Papanicolau. Aceste examene sunt nedureroase si va ajuta foarte mult in depistarea anumitor afectiuni. Testul secretiei se efectueaza periodic, o data la 6 luni, insa de multe ori se realizeaza o data cu Testul Papanicolau, anual.
Testul PAP (Babes Papanicolau) este foarte important deoarece acesta ajuta la depistarea cancerului de col uterin. Medicul ginecolog poate recomanda si o ecografie transvaginala. Aceasta este nedureroasa, insa poate crea un mic discomfort unor femei.

Este foarte important controlul periodic la medicul ginecolog. Este foarte important sa gasiti un astfel de specialist in care sa aveti incredere si care sa fie dedicate meseriei, astfel incat sa il puteti contacta oricand aveti o problema. Vizita unui ginecolog este foarte importanta si pentru femeile ce doresc sa devina mame, astfel incat acesta sa le ajute si sa le ofere sfaturi astfel incat sa duca o sarcina sanatoasa. Controalele regulare sunt importante si trebuie sa fie o rutina in viata oricarei femei.

Primul control trebuie efectuat dupa inceperea vietii sexuala, insa daca prezentati alte simpome, precum un ciclu neregulat, realizati o vizita la un cabinet ginecologic chiar si inainte de a face pasul cel mare in realtia dumneavoastra. Numai asa va veti putea pastra sanatoase si fericite. Ginecologia este ca orice alta ramura a medicinii.

 

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *