3 mins read

Legislatia privind avorturile

Este avortul provocat o crima din punct de vedere legal? Cu siguranta NU, mai ales daca vorbim de un avort provocat in primele 12 saptamani, atunci cand fatul nu poate simti durerea. De asemenea, exista si avorturi terapeutice, care presupun intreruperea sarcinei dupa intervalul admis de lege, dar numai in conditiile in care nu exista sanse ca fatul sa fie salvat ulterior si numai daca sanatatea mamei este grav pusa in pericol.

Avortul de-a lungul vremii

Practica avortului a fost interzisa inca din antichitate, inca din timpul civilizatiei asiriene. Singurii care au tolerat practica intreruperii de sarcina au fost grecii si romanii, care au inteles astfel importanta autonomiei corpului si care au legalizat-o. Totusi, Hipocrate, considerat a fi parintele medicinei, ii obliga prin juramant pe toti discipolii sai sa nu efectueze intreruperi de sarcina.

Constitutia criminala carolina, act normativ adoptat in 1530 sub supravegherea lui Carol al V-lea,  prevedea pedeapsa cu moartea pentru toti cei care provocau avorturi, darsi o pedeapsa pentru femeile care cereau acest serviciu, dar care era stabilita de catre judecator. 280 de ani mai tarziu, Napoleon constituie un cod prin care intreruperea de sarcina este considerate crima. Drept urmare, se estimeaza ca numarul intreruperilor raportate/cunoscute a fost dintotdeauna mult mai mic decat numarul real, pe considerente bazate pe stigmatul social dobandit, dar si datorita pasibilitatii de pedeapsa.

Evolutia legislatiei avorturilor in Romania postbelica

Comunistii au fost primii care au legalizat avorturile, asta in anul 1957, sub semnatura ministrului Voinea Marinescu, unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi ai vremii. Totusi, aceasta masura a fost abrogate dupa 9 ani (in 1966), dupa ce autoritatile au constatat ca natalitatea a scazut substantial.  Astfel, prin decretul 770 din 1996, intreruperea de sarcina in mod voluntar a fost scoasa in afara legii. Desi asta a dus la o crestere temporara a natalitatii, ea a fost insotita si de un numar mare de  decese si complicatii grave in randul femeilor care nu isi doreau copii si care erau fortate sa incerce sa scape de sarcin. Efectele negative au fost groaznice, unele femei nemaiavand niciodata posibilitatea de a avea copii sau de a avea o viata normala (pe fondul socului psihic si a eventualei pedepse aplicate de catre legiuitori).

Decretul 770/1996 a fost abrogat dupa revolutia din 1989, chiar la cateva zile dupa caderea regimului Ceausescu. Liberalizandu-se avorturile, rata cazurilor provocate a scazut simtitor, dar asta probabil si pe fondul liberalizarii importului de marfuri, printre care s-au aflat si mijloace de contraceptie moderne si eficace.

Nu trebuie uitate ca mijloacele de contraceptie sunt de preferat in detrimentul avortului, intrucat presupun sisteme reversibile de reducere a fertilitatii, pe cand avortul, fie el si legal si beneficiind de toata tehnologia moderna, inca presupune o serie de riscuri destul de mari asupra sanatatii femeilor.

Sursa articole: medicina101

One thought on “Legislatia privind avorturile

  1. Consider ca cel mai important este ca femeile sa fie bine informate inainte sa decida sa faca un avort 🙂 oricum,articolul puncteaza foarte bine problema avortului si ofera si o viziune asupra evolutiei atitudinii fata de avort.

Lasă un răspuns