Medicina

Zgariind suprafata modului in care creierul simte o mancarime

Distribuie mai departe

Atingerea usoara joaca un rol crucial in sarcinile de zi cu zi, cum ar fi ridicarea unui pahar sau cantatul la un instrument muzical. Senzatia este, de asemenea, o parte esentiala a sistemului de aparare de protectie al organismului, alertandu-ne asupra obiectelor din mediul nostru care ne-ar putea determina sa cadem sau sa ne ranim. In plus, este parte a sistemului de detectare care a evoluat pentru a ne proteja de insectele muscatoare, cum ar fi cele care provoaca malaria si boala Lyme, provocand senzatia de mancarime atunci cand o insecta aterizeaza pe pielea ta.

Cercetatorii Salk au descoperit cum neuronii din maduva spinarii ajuta la transmiterea unor astfel de semnale de mancarime catre creier. Publicate in revista Cell Reports din 16 iulie 2019, rezultatele lor contribuie la o mai buna intelegere a mancarimii si ar putea duce la noi medicamente pentru tratarea mancarimii cronice, care apare in conditii precum eczema, diabet si chiar unele tipuri de cancer.
„De luat in calcul este ca aceasta senzatie de mancarime mecanica este distincta de alte forme de atingere si are aceasta cale specializata in maduva spinarii”, spune profesorul Salk Martyn Goulding, titular al catedrei Frederick W. Si Joanna J. Mitchell si un autor principal a noii lucrari.

Goulding si colegii sai au descoperit anterior un set de neuroni inhibitori din maduva spinarii care actioneaza ca franele celulare, pastrand calea mecanica a mancarimii in maduva spinarii, oprita de cele mai multe ori. Fara acesti neuroni, care produc neurotransmitatorul neuropeptidului Y (NPY), calea mecanica a mancarimii este continua, provocand mancarime cronica. Ceea ce nu au stiut cercetatorii a fost modul in care semnalul de mancarime, care in conditii normale este suprimat de neuronii NPY, este transmis catre creier pentru a inregistra senzatia de mancarime.

David Acton, un coleg postdoctoral in laboratorul Goulding, a emis ipoteza ca atunci cand lipsesc neuronii inhibitori ai NPY, neuronii din maduva spinarii care transmit in mod normal atingerea usoara incep sa actioneze ca un accelerator blocat in pozitia „pornita”. Acton a identificat apoi un candidat pentru acesti „neuroni de atingere usoara”, o populatie de neuroni excitatori din maduva spinarii care exprima receptorul pentru NPY, asa-numitii neuroni spinali Y1.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *