Produse naturiste

Coenzima Q10 ca tratament in tulburarile mitocondriale

Distribuie mai departe

Mitocondria produce 90% din energia folosita in dezvoltarea si sustinerea vietii, de aceea, tulburarile mitocondriale (cu alte cuvinte scaderea nivelului de energie produs) afecteaza in mod special tesuturile care au nevoie de cea mai multa energie, mai ales inima, creierul si ochii. Exista 40 de tulburari mitocondriale cunoscute iar simptomele pot varia de la probleme izolate ale ochilor pana la cazuri mai grave de dezvoltare deficitara si slabiciune a muschilor. Datorita faptului ca simptomele sunt extrem de diverse, pana in momentul de fata informatia in ceea ce priveste acest tip de probleme medicale este prea limitata pentru a putea determina cele mai eficiente tipuri de tratamente, insa produsele cu coenzima Q10 sunt cele mai des utilizate suplimente in combaterea acestor tipuri de probleme.

Ce este coenzima Q10 si de ce functioneaza?

Coenzima Q10, sau CoQ10, este o substanta naturala ce sa gaseste in corpul uman si ajuta la procesul de producere a energiei in interiorul celulei. De asemenea, coenzima Q10 functioneaza ca un antioxidant ce ajuta la protejarea celulelor, iar nivelul de CoQ10 din organism este mentinut atat de productia proprie, cat si surse alimentare, in mod special de origine animala.

Cercetarile au descoperit efecte pozitive ale suplimentarii cu coenzima Q10, printre care o reducere a lactatului seric (a carui crestere are efecte inotropice negative) si piruvatului (care exista in echilibru cu lactatul), reducerea slabiciunii musculare, imbunatatirea simptomelor in cazul bolilor de inima si mai multa rezistenta in timpul exercitiilor fizice. Majoritatea acestor cercetari sunt insa studii de caz pe un numar limitat de pacienti si perioade de tratament diverse, cu doze de produse cu coenzima Q10 cuprinse intre 30 si 300 de mg zilnic.

O serie de studii pe termen scurt, in cazuri de distrofie musculara si atrofie neurologica, arata ca suplimentele de COQ10 au dus la imbunatatirile functiilor cardiace si performantele fizice, iar in cazuri de encefalomiopatie mitrocondriala, s-a notat imbunatatirea rezistentei musculare si scaderea epuizarii cauzate de activitatile zilnice si a nivelelor de lactoza seriva si piruvat.

Pe de alta parte, s-au efectuat si studii pe o durata de aproximativ 6 luni pentru evaluarea eficientei coenzimei Q10 ca tratament, in care s-a folosit spectroscopia de rezonanta magnetica pentru a observa rezultatele in tratamentul tulburarilor mitocondriale ale creierului si muschilor scheletului. Prin comparatie cu subiectii in varsta de aproximativ 35 de ani perfect sanatosi, subiectii studiului aveau functii mitocondriale in creier si muschi reduse cu aproximativ 25%, iar in urma unui tratament cu CoQ10 de lunga durata acestea s-au imbunatatit considerabil.

Pe langa sursele din alimentatie, exista si suplimente cu coenzima Q10 ce sunt disponibile in magazine naturiste precum produseprovita.ro si datorita faptului ca vin sub forma de capsule, sunt si usor de administrat. Desi aceaste suplimente nu au efecte secundare, cercetarile nu sunt inca concludente, iar CoQ10 poate interfera cu alte medicamente prescrise, de acea este recomandat sa se consulte medicul inainte de inceperea unui astfel de tratament.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *