Suplimente si vitamine

5 vitamine care te ajuta sa ramai in forma pe timp de iarna

Distribuie mai departe

Stres, surmenaj sau tot felul de patologii hivernale… toate ne supun organismul la incercari grele. Dar vitaminele sunt cele care iti ofera ajutorul necesar pentru a face fata actacurilor virusilor si bacteriilor.

Atunci cand temperaturile scad brusc in termometre, apar ricurile de gripa si raceala. Nu vrei sa racesti? In acest caz, ar trebui sa faci multa msicare si sa mananci cat mai echilibrat.

Care sunt vitaminele pe care trebuie sa mizezi pe timp de iarna?

Vitamina D. Carentele in vitamina D sunt destul de frecvente pe timp de iarna. Mai ales in regiunile cu ierni lungi si intunecate. Vitamina D se sintetizeaza sub piele sub efectul razelor de soare. Iar lipsa soarelui este un obstacol in sintetizarea sa. Vitamina D este insa esentiala deoarece ne protejeaza sistemul imunitar si ne ajuta sa luptam cu infectiile. Consuma deci cat mai multe ciuperci, produse lactate, oua sau peste.

Vitamina C. Vitamina C este cea care ne protejaza contra racelii, dar contribuie si la diminuarea duratei bolilor. Iar o carenta in vitamina C este cea care nu lasa corpul sa se protejeze de agentii patogeni. Un nivel suficient de vitamina C este deci crucial pe timp de iarna. Consuma astfel cat mai multe citrice, ardei, varza, legume cu frunze verzi si afine.

Acid folic. Acidul folic apartine familiei vitaminelor din grupa B. O vitamina esentiala pentru cresterea si multiplicarea celulelor. Iar o carenta in acid folic poate sa slabeasca sistemul imunitar. Un supliment in acid folic se recomanda mai ales femeilor insarcinate, celor care sufera de maladii ale inetstinelor si se poate gasi si in legume cu frunze verzi, fulgi de ovaz, cirese, arahide, capsuni sau leguminoase.

Vitamina A. Are efecte pozitive asupra acuitatii vizuale, dar nu numai. Are o multime de alte avanataje mai ales pe timp de iarna. O carenta in vitamina A poate diminua raspunsul sistemului imunitar si creste riscul infectiilor.

Vitamina E. Vitamina E este un puternic antioxidant, jucand un rol foarte important in intarirea sistemului imunitar si avand eefcte pozitive asupra diferitelor maladii. Consuma cat mai multe nuci, uleiuri vegetale si cereale integrale pentru a evita carentele.

Distribuie mai departe

One comment

  1. Excelent articolul, este esential sa ne asiguram necesarul de vitamine, mai ales ca s-a anuntat o noua epidemie de gripa!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *