biciclete mtb in maraton
Alte sporturi

Prin ce difera segmentul de biciclete mtb

Distribuie mai departe

Trasaturi specifice pentru gama de biciclete mountain bike

 

biciclete mtb in maratonMulti dintre noi suntem obisnuiti sa vedem o multime de biciclete in jurul nostru – fie ca suntem pe strada, in trafic, pe trotuar, in parc, la scoala sau la serviciu. Alteori le vedem pe traseele de munte, atunci cand mergem la padure, ori la tara, pe te miri ce drum ce leaga anumite sate. Insa dincolo de aceasta imagine, generala, rareori observam varietatea acestor modalitati extraordinare de transport …ori de sport. De aceea ne vom uita in acest articol mai indeaproape la caracteristicile unuia dintre cele mai intalnite tipuri de astfel de produse – mountain bike. Vezi aici gama complete de biciclete si articole sportive prin Hypersport.

Bicicletele mtb prezinta similaritati cu alte biciclete, insa incorporeaza trasaturi menite sa imbunateasca durabilitatea si performanta pe suprafete mai dificile. Mai mult de atat, persoana care merge cu o astfel de bicicleta are nevoie de o rezistenta fizica buna, forta, echilibru, abilitati de a controla bicicleta si nu in ultimul rand, incredere in sine. Cu cat devii mai avansat in acest sport, cu atat vei avea de abordat coborari mai abrupte, mai tehnice; iar in cazul stilului de mers freeride, downhill sau dirt jump, va trebui sa folosesti si anumite manevre in aer (atat pe medii naturale si cat si pe suprafete articificiale, precum rampe sau sarituri).

Prin ce se difera aceste biciclete mtb ?

– majoritatea bicicletelor moderne, de acest tip, folosesc cel putin un anumit tip de suspensie.

– au roti cu diametre de 26, 27,5 sau 29 de inch, cu grosimi ce variaza de la 1,7 la 2,5 inch in latime.

– ghidonul, de asemenea, este mai lat, mai drept sau cu un rise mai mare (ridicat dinspre centru inspre manere); el permite o pozitie mai dreapta a spatelui, o postura ce ii acorda rider-ului mai mult control pe suprafetele pe care ruleaza.

– cadrul este mai mic, din tevi reinforsate, mai groase, cu o geometrie speciala.

– cauciucurile au o constructie si o textura aparte, cu numeroase crampoane, montate pe jenti ce sunt mai rezistente decat ale altor tipuri de biciclete.

– in comparatie cu alte modele, aceste biciclete mtb utilizeaza predominant frane pe disc; viteze ce permit urcarea pantelor abrupte sau depasirea variatelor obstacole.

– pedalele variaza de la modelele clasice, de tip platforma, la cele de tip SPD, ce asigura o prindere a pantofului; astfel, picioarele nu sunt folosite doar pentru a apasa pe padele, ci sunt utilizate si la ridicarea acestora (tragandu-se mai usor in sus).

Daca am vorbit de specificatiile de ordin tehnice, merita sa amintim si cateva detalii legate de echipamentul sau accesoriile necesare:

– manusile vor acoperi intreaga suprafata a palmei si degetelor, pentru o protectie mai buna (pot avea intarituri la degete, in exterior)

– ochelari de protectie, cu variate filtre;

– casti clasice sau de tip full-face

– pantofi similari cu ghetele de outdoor/padure

– imbracaminte speciala, ce sa nu retina transpiratia si sa asigure un grad mai bun de protectie si rezistenta

– sisteme de hidratare

– dispozitive de navigare prin GPS

– scule sau truse  de bicicleta

– sisteme de iluminare, ce sa fie amplasate atat in partea din spate a bicicletei (lumina rosie), cat si cea din spate (lumina alba).

Fara a intra in detalii si asupra echipamentelor de protectie, ori a numeroaselor tipuri de biciclete mtb, ne putem incheia articolul aici. Inainte de a face o astfel de achizitie, trebuie sa tinem cont de aspectele de mai sus, sa apelam la sfatul specialistilor, sa gasim marimea potrivita si mai ales sa nu fortam nota, atunci cand suntem pe trasee. E foarte important sa ne gandim la siguranta noastra si a celor cu care ne dam. Gaseste aici biciclete mtb si fii gata de aventura!

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *