Fotbal

FC Barcelona, legenda in Primera Division si fotbalul international

Distribuie mai departe

In noimbrie 2012 se implineau 113 ani de cand un tanar atlet suedez pe nume Joan Gamper infiinta clubul care avea sa faca istorie. Barcelona este un nume mereu prezent in clasamentul Primera Division, dar si in competitiile de renume international, cu numeroase titluri prestigioase adaugate palmaresului in secolul de istorie pe care cei de la Barca au scris-o deja.

Inceputurile legendei

Fondata pe 29 Noiembrie 1899 de catre Joan Gamper, culorile Barcelonei au fost alese dupa inspiratia culorilor de cantonament ale suedezului fondator. Astfel, a luat nastere mitul: Kubala, Suarez, Cruyff, Maradona si Ronaldinho fiind doar cateva din numele care au marcat nu doar istoria fotbalului de club Spaniol, ci istoria sportului rege pe plan international. De-a lungul secolului 20, Barca a devenit un simbol al spiritului spaniol si o forta de recunoscut in fotbalul international, cu FC Barcelona in topul echipelor de renume din intreaga lume aproape an de an.

Inca de la inceputurile sale ca echipa, Barcelona a deschis lista de victorii ce avea sa continue sa uimeasca si incante suporterii pentru peste 100 de ani. Doar din 1909 pana in 1922, Barca castiga 13 titluri in Campionatul Catalan si Cupa Spaniola.

Jucatori care au scris istoria Barcelonei in Primera Division

In ciuda dificultatilor prin care clubul a trecut in anii ’30, anii ’40 cunosc o revenire spectaculoasa asa cum fanii vechi ai Barcelonei sunt deja obisnuiti intre 1944 si 1949 Bercelona este in top din nou castigand 3 sezoane de liga, Cupa Latina si prima victorie internationala a echipei, Cupa Campionilor Europeni.

In anii ‘50, clubul a inceput sa se faca cunoscut datorita magiei lui Ladislao Kubala si a liniei de atac imbatabile formate din Basora, Cesar, Kubala, Moreno si Manchon, ce a marcat primele recorduri inregistrate de aceasta echipa legendara cu 5 cupe castigate intr-un singur an: Liga Spaniola, Cupa Spaniola, Cupa Latina, Eva Duarte si Trope le Martini Rossi.

Kubala a fost doar primul dintre o serie de jucatori ai Barcelonei ce au facut istorie, urmat de Johan Cryuff in 1973, Michael Laudrup, Joseph Garcia cu simplicitatea sa geniala, Hristo Stoichkov, care a reprezentat cosmarul Real Madridului in cele 7 sezoane petrecute la Barca, Ronaldinho, recunoscut drept cel mai bun jucator din lume ani la rand si Lionel Messi care detine recordul de golaveraj al clubului si a castigat titlul de cel mai bun jucator din lume in 2012.

Recorduri si titluri ale Barcelonei in Spania si in Cupele Europene

Pe site-uri precum acesta, se poate observa cum Barcelona se afla si in sezonul 2012-2013 ca lider de clasament Primera Division. Aceasta perfomanta nu este nimic nou pentru legendara echipa de club, deja detinatoare a 21 de titluri Premiera Division, marea majoritate in ultimii ani in care a reusit sa tina rivala Real Madrid departe de titlu.

Singura echipa Europeana care a jucat in fiecare sezon din 1955, pe langa victoriile sale din clasamentul Primera Division, Barcelona mai detine:

  • 26 titluri Copa del Rey
  • 10 titluri Supercopa de Espana
  • 3 titluri Cupa Eva Duarte
  • 4 titluri UEFA Championship Legaue
  • 4 UEFA Super Cup
  • 2 trofee FIFA

In 2012, Barcelona devenea prima echipa Spanioala care castiga toate trei cupele: La Liga, Copa del Rey si Liga Campionilor. Echipa nu se opreste aici, in 2013 fiind din nou aproape de titlul de Primera Division, Barcelona promite ca va continua sa scrie istorie.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *