Sport

Screening-ul genetic al sportivilor va schimba sportul asa cum il stim?

Distribuie mai departe

De la prima cartografiere a genomului uman a existat interesul de a intelege care sunt factorii genetici care stau la baza performantei in sport.

Odata cu cresterea testelor genetice in randul sportivilor, ramane de vazut exact cum va fi afectata lumea sportului de elita.

Anul trecut, Ministerul Chinez al Stiintei si Tehnologiei a dezvaluit ca China va folosi testele genetice pe sportivii sai inaintea Jocurilor Olimpice de iarna din 2022, incorporandu-l in procesul oficial de selectie a sportivilor.

Preocuparile sunt in crestere, deoarece costul scazut al testarii genetice duce la interesul mondial in comercializarea acesteia. Aceasta rezulta in oferirea de teste mai directe catre consumator, fara aportul medicilor medicali sau consiliere genetica.

Criticii acestor servicii se ingrijoreaza de controalele de calitate ale analizelor genetice si de interpretarea rezultatelor. Ei sustin ca serviciile ar putea duce la dezinformari semnificative care ar putea avea un impact negativ asupra viitorului sportiv al unui sportiv.
O abordare de specialitate
Doua variante de gene sunt in mod frecvent legate de performanta sportiva. Acestea sunt ACE II (asociate cu sportivi de anduranta) si ACTN3 RR (asociate cu sprinterii si sportivi de putere).
Desi exista dovezi puternice, aceste gene sunt legate de performanta sportiva, exista putine dovezi ca capacitatea de performanta sportiva a unei persoane poate fi prezisa pe baza genelor.

Acest lucru se datoreaza faptului ca sportul este complex si foarte putine sporturi sunt clasificate doar ca un sport de sprint, de putere sau de anduranta. De asemenea, multi factori stau la baza succesului atletic, incluzand o varietate mai larga de trasaturi genetice si elemente fizice, de mediu si psihologice. Toate acestea functioneaza in tandem pentru a avea un impact asupra performantei generale.

Acestea fiind spuse, o cunoastere a predispozitiilor genetice reprezinta un instrument potential valoros pentru intelegerea raspunsurilor individuale la antrenament.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *