3 mins read

Branul, o stațiune turistică complexă!

Stațiunea Bran, localizată în centrul țării la 24 km de județul Brașov, în Culoarul Rucăr-Bran,  reprezintă un punct turistic de mare interes atât pentru turiștii români cât și pentru cei străini. Aceasta s-a dezvoltat în jurul legendei Contelui Dracula,  Castelul Bran fiind cunoscut peste hotarul ca și lăcașul vampirilor. Personajul fictiv ”Dracula” apare în faimosul roman cu același nume al lui Bram Stoker și întruchipează imaginea vampirului însetat de sânge. Această imagine s-a împletit cu cea a voievodului Vlad Țepeș, cunoscut pentru cruzimea sa nemăsurată, pedepsele cu moartea prin trasul în țeapă și alte modalități de tortură și execuție. Acestuia i s-a atribuit numele de ”Dracula”, drept pentru care au luat naștere numeroase povești înfiorătoare în jurul acestui domnitor și a castelului. Mulți turiști străini vizitează castelul în preajma sărbătorii de origine americană numită Halloween, sărbătoare cu ocazia căreia,  copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?).

În spatele acestor legende legate de vampiri și Dracula, odată cu vizitarea Castelului Bran, turiștii au ocazia să descopere adevărata istorie a acestuia și frumusețea cetății medievale. Construită ca o fortăreață militară de către regele maghiar Ludovic I de Anjou, aceasta are o poziționare strategică în supravegherea drumului comercial ce trecea prin trecătoarea Branului. După acte istorice controversate, în anul 1920 castelul este donat reginei Maria de România, care a reușit să-l transforme într-un castel de poveste. În zilele noastre în incinta muzeului castelului Bran,  pot fi admirate obiecte de vestimentație a reginei, mobila luxoasă, arme, ceramică, armuri și alte obiecte cu valoare istorică.

Stațiunea turistică Bran este una din destinațiile de top și datorită frumuseții naturii înconjurătoare având deschidere atât spre creasta Piatra-Craiului, cât și spre masivul Bucegi și oferind posibilitatea organizării de trasee montane și alte sporturi de sezon. De asemenea, merită vizitate și localitățile pitorești, păstrătoare de vechi tradiții etnografice si folclorice, precum Simon, Moeciu, Cheia, Fundata, Sirnea. Ca și obiective turistice pot fi enumerate Muzeul satului Branean , Vestigiile istorice de la Râsnov (cetatea medievala); Schitul Dragoslavele (circa 5 km de Rucar), Cheile Dâmbovicioarei și Peștera Dambovicioara, Muntii Piatra Craiului , Plaiul Foii, Mănăstirea Aninoasa., Mănăstirea Nămăiești,  Mausoleul Mateiaș – la 12 km de Rucăr,  Casa Memoriala George Topârceanu – la 17 km de Rucăr etc.

Reușind  să atragă cât mai mulți turiști, Branul s-a conturat ca o stațiune turistică complexă, îmbinând tradiționalismul românesc cu legenda și peisajele unice. Ofertele de cazare sunt ample, variind între prețuri acceptabile și pensiuni luxoase, ideale pentru petrecerea unui sejur în zona montană. Având în vedere și venirea anotimpului de iarnă, zona abundă în turiști, fiind la mare căutare ofertele de Crăciun și Revelion.

Lasă un răspuns