Destinatii turistice

Locuri istorice amenintate de disparitie

Distribuie mai departe

18 aprilie marcheaza Ziua Internationala a monumentelor si siturilor istorice

Peste 1000 de patrimonii mondiale sunt incrise in Unesco si, printre acestea, in jur de 830 sunt culturale. Aceste simboluri si regiuni au o valoare culturala, istorica sau stiintifica si tratatele internationala incearca sa le protejeze. Din nefericire insa, peste 50 din ele sunt amenintate de disparitie si, daca nu sunt luate masuri rapide, risca sa fie deteriorate pentru totdeauna.

Vechiul oras Alep, Siria

Situat la intersectia diferitelor rute comerciale, Alep a cunoscut ascensiunea si caderea mai multor imperii si civilizatii. Printre aceste culturi regasim Arabii, Mongolii si Otomanii. Atunci cand conflictele armate s-au intensificat in zona, Unesco a adaugat Alep pe lista siturilor protejate aflate in pericol, in 2013.

Monumentele medievale din Kosovo, Serbia

Cele patru edificii principale reflecta apogeul culturii ecleziastice bizantine si romane. In 2006 acest loc a fost adaugat pe lista monumentelor in pericol din cauza instabilitatii politice din regiune.

Zona arheologica Chan Chan, Peru

Capitala regatului Chimor, cetatea Chan Chan este situata in valea Moche, care corespunde in ziua de azi orasului Trujillo. Acest oras pre-columbian a fost celebru in secolul 15 cand era cel mai vast din America de Sud. In 1986 a fost adaugat pe lista Unesco a monumentelor in pericol. Chan Chan este amenintat de agricultura ilegala si relocalizari.

Centrul istoric din Viena, Austria

Capitala Austriei a evoluat cu ajutorul satelor celtice si romane, devenind un oras medieval baroc. In perioada domniei Imperiului austro-ungar s-a impus drept lider mondial al muzicii. A fost adaugat pe lista locurilor in pericol in 2007 dupa sugestia de construire a unui zgarie-nori. Acest proiect ar fi avut un impact negatie asupra centrului orasului Viena.

Potosi, Bolivia

Cocotat la 4000 de metri altitudine deasupra nivelului marii, Potosi era considerat cel mai impotant oras industrial al secolului 16 datorita minelor sale de argint. Din 2014 este in pericol din cauza degradarii Cerro de Potosi, degradare cauzata de exploatarea miniera.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *