Turism

Pelerinajul, o alta forma de turism

Distribuie mai departe

Pelerinajele sunt o forma de turism, insa o forma in care fiecare secunda este valorificata la maximum, profitandu-se de fiecare clipa. Un pelerinaj presupune deplasarea unui grup de credinciosi – numiti pelerini, intr-o zona a Romaniei, intr-un tur al bisericilor si manastirilor, pe taram sfant.

Desi aceasta forma de turism nu pare foarte raspandita, ea defapt este, fiind foarte multi pelerini in Romania, multi nestiind faptul ca se incadreaza la categoria „pelerin”. Intr-un pelerinaj, foarte multe lucruri sunt invatate, lucruri si notiuni esentiale si poate chiar rare si nestiute despre: religie, cultura, istorie, traditie, arhitectura si chiar legende locale.

O zona minunata ce trebuie vizitata este zona Dobrogei, fiind cu siguranta una din cele mai frumoase zone ale Romaniei. In Dobrogea, una din cele mai frumoase lacase sfinte se numeste „Manastirea Halmyris”. In aceasta Sf. Manastire, se afla moastele unora din cei mai vechi sfinti descoperiti in Romania, doctori fara de arginti, Astion monahul si Epictet preotul.

 Istoria spune ca Sfintii Epictet si Astion au fost originari din Asia Mica, Preotul Epictet fiind cel care l-a botezat in credinta crestina pe Astion, care era dintr-o familie romana de frunte, dar care nu era de acord cu increstinarea lui Astion. Preotul Epictet i-a indeplinit dorinta tanarului Astion, unicenicul lui Epictet, iar astfel dupa ce a fost botezat au plecat cu o corabie, ajungand in cetatea Halmyris, care se afla in provincia romana Scitia Mica, undeva prin „tinuturile scitilor”.

Aici au trait in legatura puternica cu Dumnezeu, ducand o viata crestina curata, raspandind invatatura Domnului intre scitii si necrestini. La un moment dat, Preotul Epictet si Astion au fost prinsi si obligati sa se lepede de credinta lor, altfel vor suferi consecintele – moartea prin decapitare dupa o serie de zile de chinuri grele. Manastirea Halmyris a fost refacuta si consolidata, amenajata si s-au creat conditii.

 S-au construit chilii si au avut loc lucrari de asigurare a incalzirii din demisol. Manastirea Halmyris nu dispune de locuri de cazare, dar in localitatea apropiata – Murighiol, sunt puse la dispozitia pelerinilor mai multe optiuni pentru a innopta, avand mai multe optiuni pentru a se caza.

Distribuie mai departe

One comment

  1. componenta spirituala face ca pelerinul sa perceapa putin altfel pelerinajul, sa il diferentieze de turism clasic, chiar daca serviciile si restul sunt similare, singura diferenta este atitudinea pelerinului fata de obiectivele vizitate. Un turist japonez va merge la manastirile din moldova sa faca poze, un pelerin se va duce in primul rand sa se roage sau sa lase acatiste.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *