2 mins read

Vatra Dornei

Vatra Dornei este o localtitate din Bucovina de sud recent declarata municipiu in anul 2000. Este cunoscuta si ca statiune inca din secolul al XIX-lea pentru practicarea sporturilor de iarna si facilitatile sale balneare. Aceasta statiune este situata in sud vestul judetului Suceava, la nord de Carpati Orientali  la unirea dintre raul Dorna si Bistrita Aurie. Altitudinea medie este de 800 de m cu limite de pana la 1300 de m. Cel mai mare varf este de 1321 Varful Barnarel urmat de Calima 1302, varful Runc cu altitudinea de 1149m. O sursa economica castigata de oras cat si de localnici este turismul, anual vizita de mii de turisti romani cat si straini. Se gasesc foarte multe oferte de cazare la munte pentru practicarea sporturilor de iarna cat si de relaxare.

Dorna in 1775 a fost ocupata de armata austriaca distrugand economia zonei. Localnici erau lipsiti de drepturile lor si era nevoiti sa plateasca anumite taxe imperiului, chiar si lucrul fara plata pentru anumite proiecte ale austriecilor. Aceste opresiuni au incetat in anul 1850 cand imperiul austriac abroga vechea constitutie. Economia Dornei a crescut masiv odata cu descoperirea mai multor rezerve de ape minerale. Ele au fost descoperite de niste ciobanii locali prin anul 1750. Chiar si in zilele noastre este cunoscuta pentru apele minerale pe care le detine statiunea Dorna.

Asadar in anul 1811 a inceput construirea statiuni balneare. Doctorul Plunsch a creat proiectul iar inginerul Buholzer a construit prima cladire cu cazi de baie cu ape minerale din zona. Apa era adusa cu ajutorul unei tevi pentru schimbarea cursului catre jgheaburi. In anul 1870 Vatra Dornei a fost cumparata de catre Fondul Bisericesc Roman si asadar s-au construit 20 de cabine pentru tratarea batranilor.

Statiunea este vizitata anual de foarte multi turistii romani cat si straini. Ei aleg aceasta statiune pentru tratamentele faimoase ale statiuni balneare. Turistii pot gasi foarte multe oferte de cazare, cu preturi foarte avantajose pentru orice venit. S-au construit de-a lungul timpului o sumedenie de modalitati de cazare, pensiuni, hoteluri, si alte posibilitati de cazare.

Lasă un răspuns