Uncategorized

In ce fel aleg scaunul auto in functie de greutatea copilului?

Distribuie mai departe

Modalitatea in care aleg un scaun de masina potrivit care sa ofere siguranta micutului dvs poate sa fie destul de grea. Numarul mare de tipuri si de categorii fac dificila decizia privind scaunul potrivit. in randurile urmatoare ne dorim sa va punem la dispozitie un scurt indrumar pentru alegerea scaunelor de masina in functie de greutate.

Exista anumite categorii principale: categoria 0+, 0/1, 2 si 3. Prima grupa include copiii cu greutatea intre 0-13 kg, a doua intre 0-18 kg. A 3-a categorie include copiii cu greutatea cuprinsa intre 9-18 kg, cea de-a patra grupa pe cei aflati intre 9-25 kg, iar grupa a cincea intre 9-36 kg. Este o categorie aflata intre acestea intrebuintata in mod special pentru inaltatoare si este intre 15-36 kg cand cei mici pot folosi centura de siguranta a autovehiculului, dar e necesar sa fie asezati mai sus deoarece altfel centura le-ar ajunge in zona gatului si nu a pieptului. Scaunele auto trebuie sa fie alese cu atentie pentru a se potrivi cu greutatea copilului, dar trebuie sa se potriveasca si cu inaltimea lui. Scaunele care sunt orientate invers sunt recomandate unei greutati de pana la 13 kg, chiar si asa cele mai recente studii demonstreaza ca, pana la varsta de doi ani, micutul este mai in siguranta pozitionat spre inapoi. De mentionat este faptul ca, desi grupa 0 cuprinde scaunele pentru copii intre 0-13 kg, copiii nascuti prematur care au pana in 2,5 kg trebuie sa beneficieze de scaune autode masina aprobate.

Trecerea de la categoria 0 la categoria 1, desi este recomandata de producator cand copilul ajunge la 10 kg, poate sa nu fie viabila deoarece micutul nu poate sa fie asezat corespunzator (scaunul este prea mare si centurile nu il prind in mod adecvat). Aceasta situatie poate fi solutionata prin folosirea unui scaun auto din grupa 0+ care ofera mai mult loc. Totusi scaunul trebuie schimbat cand micutul ajunge cu capul marginea superioara.

Dupa ce copilul nu mai poate fi asezat in scoica auto, este momentul pentru un alt scaun mai mare care este indreptat spre inainte. Acest scaun trebuie sa se potriveasca marimii micutului pentru a-l proteja corespunzator.

Grupele 1, 2, 3 in mod obisnuit sunt grupate in 1/2/3 sau 2/3, adica exista scaune pentru micutii intre 9-36 kg, respectiv 15-36 kg. Scaunele acestea se mai numesc scaune convertibile. Au avantajul major faptul ca pot fi folosite o perioada mai lunga. Copilul se afla cel mai in siguranta cand se folosesc toate elemente scaunului.

Trecerea de la scaun convertibil la inaltator poate fi facuta de la limita de cincisprezece kg. Limita aceasta este pusa pentru cei mai inalti si mai slabi. Este de preferat ca trecerea sa fie facuta cat mai tarziu pentru a fi folosite cat mai mult centurile proprii ale scaunelor deoarece nu au posibilitatea sa se elibereze prea usor din scaun.

Nu uitati: este necesara alegerea unui scaun care sa corespunda greutatii si inaltimii copilului. Daca scaunul este mai mare sau mai mic, in caz de accident, copilul poate suferi rani destul de grave.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *